Završio je projekt „INCORE – Informed, conscientious & responsible“

INCORE je Erasmus+ transnacionalna inicijativa mladih kreirana kako bi povezala mlade ljude iz Španjolske, Italije i Hrvatske koje zanima tema cjelovite  seksualne edukacije (CSE). U sve tri zemlje izostaje kvalitetna edukacija unutar ove teme. Na internetu postoji mnoštvo netočnih informacija o seksualnosti te smo sudionicima/ama željele omogućiti učenje znanstveno utemeljenih informacija te da stečeno znanje prenose svojim vršnjacima kreirajući infografike. Kroz ovu vrstu edukacije, ljudskoj seksualnosti se ne pristupa isključivo iz biološke perspektive, već je izrazito bitna i ona psihološka, istovremeno ju stavljajući u širi društveni, kulturni i politički kontekst u kojima se seksualnost promišlja.

Tko je bio uključen?

Projekt je koordinirala udruga PaRiter iz Hrvatske u partnerstvu s udrugama TDM 2000 iz Italije i Adalet iz Španjolske. Okupio je tri skupine po četiri sudionika od 18 do 30 godina iz Hrvatske, Italije i Španjolske. Svaka skupina imala je mentoricu koja im je pružala podršku tijekom cijelog procesa. Projekt je financiran iz programa Erasmus + Europske unije.

Učenje o cjelovitoj seksualnoj edukaciji

Timovi iz sve tri zemlje imali su trening u Hrvatskoj tijekom kojeg su se međusobno upoznavali, razmjenjivali iskustva o seksualnoj edukaciji u njihovim zemljama i učili o temama koje su dio CSE. Mladi sudionici su vrlo ozbiljno shvatili temu te su bili angažirani i aktivni. Osim treninga imali su i četiri online edukacije, što im je pomoglo da stvore upitnik za istraživanje, a kasnije i infografike. Učili su i o zagovaranju u području CSE.

Istraživanje

Sve tri skupine provodile su istraživanje za mlade (u dobi od 15 do 25 godina) u svojoj zemlji što znaači da postoje tri ankete, po jedna za svaku zemlju. Rezultati istraživanja predstavljeni su kroz infografike. Rezultati su općenito pokazali da sve tri države imaju problem s provedbom kurikuluma CSE u formalnom obrazovanju. Mladi su uglavnom prepušteni sami sebi kada su u pitanju konkretni podaci o seksualnosti iako su pokazali zanimanje za teme koje obuhvaća CSE.

Infografike i završni događaj

Nakon provedenog istraživanja, sudionici/ce su analizirali rezultate i odabrali određene teme za infografike koje su smatrali važnima. Svaka skupina napravila je osam infografika na svojim nacionalnim jezicima, a zatim su prevedene na engleski. Pored ovoga, sudionici su imali završni događaj, različit u svakoj zemlji, na kojem su javnosti prezentirali svoj rad. U Italiji je održan događaj na kojem je predstavljen projekt, španjolski tim imao je niz online predavanja i razgovora o seksualnosti, a hrvatski tim imao je tribinu o CSE i mladima. Infografike možete pogledati ovdje.

Transnacionalna inicijativa mladih kao mogućnost za osnaživanje

Projekt INCORE financiran je iz programa Europske unije Erasmus+. Transnacionalna inicijativa mladih dio je ključne aktivnosti 2, strateškog partnerstva i omogućava organizacijama fleksibilan okvir u kojem mogu izgraditi platformu za mlade kako bi im omogućili prostor za promjene na lokalnoj i transnacionalnoj razini te povezivanje s vršnjacima iz različitih zemalja.

Što je sljedeće?

Budući da su članovi/ice inicijative pokazali/le veliku motivaciju i interes za CSE, otvorene su mogućnosti za nastavak rada koji smo započeli. Tim mladih ljudi postiže pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama. Postoje i mogućnosti korištenja rezultata istraživanja za zagovaranje na različitim razinama i rješavanje problema kroz različite pristupe. Video prikazuje dojmove nekih sudionika/ica.