Započelo je prikupljanje potpisa europske građanske inicijative “My voice, my choice”!

Danas je održana konferencija za medije u Zagrebu, povodom početka prikupljanja potpisa europske inicijative “My voice, my choice”. Na konferenciji su govorile Nika Kovač iz slovenskog Instituta 8. mart, organizacije koja koordinira inicijativu na europskoj razini te Sanja Cesar i Tea Vidović kao predstavnice inicijative My voice my choice iz Hrvatske. Inicijativu je pokrenuo slovenski Institut 8. mart, a pridružilo joj se čak 18 organizacija iz 9 zemalja Europske unije (EU).

Kako bi osigurale pristup prekidu trudnoće na zahtjev za sve žene i djevojke koje se nalaze u EU pokrenuta je Europska građanska inicijativa (ECI) “My Voice My Choice” čiji je cilj uvjeriti Europsku uniju da je sada vrijeme za rješavanje ovog problema. ECI mehanizam omogućuje građanima izravno sudjelovanje u razvoju politika EU-a. Inicijativa My Voice My Choice ima namjeru skupiti 1 milijun potpisa zahtijevajući da EU učini ono što je u njezinoj moći kako bi osigurala siguran i dostupan pobačaj za sve. 

Nika Kovač iz Instituta 8. Mart naglasila je kako “zahtjevamo da EU donese zakonodavstvo kojim bi se stvorio financijski mehanizam koji pomaže državama članicama koje se dobrovoljno pridruže ovoj politici da osiguraju sigurnu skrb o pobačaju za sve one koji joj nemaju pristup.” Prikupljanje potpisa krenulo je u srijedu 24.04.2024. te peticiju možete potpisati ili čitačem e-osobne iskaznice ili unosom OIB-a. Potpisi se prikupljaju na platformi Europske komisije koja je u skladu s GDPR propisima i Vaši podaci će se koristiti samo u svrhu pozicioniranja pitanja dostupnosti pobačaja u EU na zakonodavnu agendu.

Tea Vidović iz hrvatske inicijative je rekla kako je predložena inicijativa My Voice My Choice važna jer bi “rezultirala mehanizmom na razini cijele EU pomoću kojeg bi žene mogle putovati u zemlje koje su se odlučile osigurati uslugu pobačaja, a trošak usluge bi u potpunosti pokrivala Europska komisija”. Pobačaj je osnovna zdravstvena potreba za milijune žena i djevojaka.  Procjenjuje se da na globalnoj razini jedna od četiri trudnoća svake godine završi pobačajem.

Sanja Cesar, također iz hrvatske inicijative, nadovezala se na rečeno i rekla “diljem EU milijun žena i djevojaka nema pristup ovoj medicinskoj usluzi. Pristup legalnoj i sigurnoj medicinskoj usluzi onemogućen je ili otežan nizom faktora. Na primjer, odbijanjem pružanja usluge radi zakonskih odredbi, ili tzv. „priziva savjesti“ (odbijanje pružanja medicinske usluge radi osobnih vjerovanja), ili radi visine cijene postupka, ili nedostupnosti informaciju”.

Sve govornice na konferenciji usuglašene su da su zahtjevi inicijative vrlo jednostavni: usluga prekida trudnoće na zahtjev mora biti sigurna, legalna i dostupna. Bez kompromisa.

Za više informacija pratite nas putem: 

Webpage: https://www.myvoice-mychoice.org/our-demands

Instagram : https://www.instagram.com/myvoicemychoiceorg/ 

Instagram: https://www.instagram.com/myvoicemychoice_croatia/ 

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556585769607