Unatoč kiši Rijeka je ustala PROTIV nasilja prema ženama

Jučer, 14. veljače na Korzu, točno u podne, održala se manifestacija Rijeka ustaje, kojom se grad Rijeka pridružio brojnim hrvatskim i svjetskim gradovima koji su, u sklopu globalne kampanje One Billion Rising (Miljarda ustaje), kroz pjesmu i ples poručili “Ne! nasilju nad ženama”. Ova najveća globalna kampanja protiv nasilja nad ženama održava se svake godine 14. veljače, na Valentinovo, s jasnom porukom da ljubav nije nasilje.

Kampanja One Billion Rising ove je godine stavila u fokus marginalizirane grupe žena, kao što su radnice, žene s invaliditetom, pripadnice nacionalnih manjina, te izbjeglice. Naglasak je na kršenju njihovih radnih, reproduktivnih, seksualnih, etničkih i manjinskih prava. Prošle godine započele smo revoluciju, u 2016. je širimo!

DSC_0934 (Kopiraj)

U organizaciji udruga PaRiter i SOS telefon – grad Rijeka, na Korzu je otplesana koreografija na Break the Chain, službenu pjesmu kampanje, koju su predvodile plesne grupe Flame, Lost in Wonderland i Magija, a u plesu su im se pridružile članice i članovi udruga, volonteri i volonterke te ostali građani i građanke. Uz to, organizatorice su kratkim govorom upozorile na veliku prisutnost nasilja nad ženama u društvu te na zastrašujuću statistiku prema kojoj su u Hrvatskoj od početka ove godine, čak 4 žene ubijene od strane svojih bivših ili sadašnjih partnera, a u zadnjih godinu dana ubijeno ih je 16. Sveprisutni problem je i neprijavljivanje nasilja, kao i loša zakonska regulativa. Organizatorice su još jednom podsjetile da je Hrvatska jedina država u regiji koja nije ratificirala Istanbulsku konvenciju (Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji) te su pozvale nadlažne organe da to učine što hitnije i krenu s izmjenom zakona kako bi pružili bolju i efikasniju zaštitu žrtvama.

IMG_2295 (Kopiraj)