Uključi se u projekt Sisterality!

Želiš postati dio internacionalne mreže?

Steći nova znanja i vještine?

Podići svijest javnosti o rodnoj nejednakosti na tržištu rada?

Podići razinu svoje zapošljivosti?

Upoznati ljude iz Hrvatske, Austrije i Italije?

O čemu se radi?

Ime projekta Sisterality je spoj engleskih riječi ‘sister’ i ‘solidarity’ te upućuje na samu svrhu ove inicijative. Želimo stvoriti internacionalnu mrežu mladih žena kako bi se promovirala njihova zapošljivost, potaknulo na radnu mobilnost te kako bi se podigla svijest javnosti o temi rodne nejednakosti na tržištu rada. Ova transnacionalna inicijativa mladih u kojoj sudjeluju Hrvatska, Italija i Austrija, kombinira radionice i organizaciju različitih aktivnosti za građane i građanke. Kroz ovu inicijativu želimo podići svijest javnosti u našim lokalnim zajednicama i te omogućiti sudionicama nova znanja u polju ITC tehnologije, poduzetništva, ženskih prava i aktivnog sudjelovanja. Kroz neformalno učenje i organizaciju aktivnosti sudionice će razviti znanja i vještine koje će im pomoći pri zapošljavanju. Sudjelovanje u svim aktivnostima projekta popuno je besplatno.

Tko može sudjelovati?

Tražimo četiri motivirane sudionice s područja Primorsko-goranske županije koje su nezaposlene, u prekarnom obliku zaposlenja,  koje su se susrele s rodno uvjetovanom diskriminacijom na tržištu rada. Nije obavezno da sudionice zadovoljavaju te uvijete,  bitno je da ih jednostavno zanimaju teme rodne nejednakosti na tržištu rada, ženska prava i da žele dobiti nova znanja i vještine koje će im pomoći pri zapošljavanju te se  povezati s drugim ženama iz Austrije i Italije. Prijaviti se mogu osobe od 20 do 30 godina. Grupa od četiri sudionice za svaku zemlju imat će mentora koji će ih usmjeravati i pomoći im tijekom svih aktivnosti i u procesu realizacije vlastitih ideja.

Što ćeš raditi?

Postat ćeš dio transnacionalne inicijative i Sistearality mreže zajedno sa sudionicama iz Italije, Hrvatske i Austrije. Sudjelovat ćeš na različitim radionicama koje pokrivaju teme:

  • Ženska prava
  • Seksizam na tržištu rada
  • Izrada kratkog videa
  • Korištenje medija, društvenih mreža i web platformi za aktivizam
  • Osnove društvenog poduzetništva (kako pokrenuti start up, projektni menadžment, crowdfunding, itd.)

Kako bi podigle svijest o seksizmu i rodno utemeljenoj diskriminaciji na tržištu rada, zajedno sa sudionicama iz tvoje grupe organizirat ćeš različite aktivnosti za javnost (guerilla akcije, flash mob, radio emisije, filmske večeri, debate i okrugle stolove i druge aktivnosti).

Također ćeš sudjelovati na sastanku svih sudionica iz svih zemalja u Hrvatskoj.

Sve sudionice okupit će se u Hrvatskoj na petodnevnom sastanku u rujnu 2017. Tu će dobiti osnovno znanje o ženskim pravima i nejednakosti na tržištu rada, upoznat sve sudionice iz Italije i Austrije te razmijeniti ideje za buduće akcije. Svi troškovi sudjelovanja (hrana, prijevoz i smještaj) su pokriveni.

Projekt je financiran kroz Erasmus+ program, a razvijen kroz partnerstvo tri organizacije:

PaRiter (Hrvatska)

Udruga PaRiter osnovana je u ožujku 2014. godine, s ciljem podizanja svijesti, kako o ljudskim i ženskim pravima, tako i o građanskom aktivizmu te ulozi i obvezama pojedinca u i prema društvu. Želja Udruge PaRiter je aktivno djelovati u lokalnoj zajednici te utjecati na stvaranje aktivnog građanstva te educirati, informirati i osvijestiti problematiku ljudskih i ženskih prava, kako na lokalnoj, tako i na regionalnoj razini, kroz projekte, radionice, građanske akcije, ali i primjere dobre prakse iz drugih gradova i zemalja. Udruga je organizirala i provela niz uspješnih građanskih akcija u skladu sa svojom ciljevima i vizijom, a pri tome treba naglasiti da su sve odrađene volonterskim radom.

TDM 2000 (Italija)

“TDM 2000” je neprofitna organizacija iz grada Cagliari, koja koordinira mlade ljude u volonterskom sektoru, podupire ih u razvijanju njihovih poduzetničkih, osobnih i profesionalnih vještina kroz iskustveno učenje i neformalnu edukaciju. Glavna područja kojima se bave su poduzetništvo, mladi, ljudska prava, demokracija, aktivno građanstvo, interkulturno učenje i dr. Sve njihove aktivnosti planiraju i provode mladi ljudi, a organizacija ima višegodišnje iskustvo u vođenju Europskih projekata, poduzetništvu i inkluziji mladih.

Psychosoziales Zentrum für Mädchen und junge Frauen – die Spinnerei (Austrija)

The Psychosocial Centre for girls and young women – Die Spinnerei je neprofitna organizacija iz Beča s opsegom osnaživanja djevojaka i mladih žena za njihovu budućnost i pružanje mogućnosti za samoodređene životne putove. Oni su interdisciplinarni tim od 4 osobe iz različitih područja (pedagogija, psihologija, lingvistika) – tako uključuju različite pristupe u svom radu i stvaraju raznolikost. Njihovi projekti se temelje na feminističkim teorijama koje pretpostavljaju da rod nije biološka kategorija, već društvena konstrukcija. Njihov cilj je izgradnja društva u kojem osobe nisu definirane rodom, nego da svatko ima isto pravo na individualne životne odluke.

Za prijavu pošalji kratki CV i motivacijsko pismo u kojem ćeš objasniti zašto želiš postati sudionica na ovom projektu. Svoju prijavu pošalji na adresu s naznakom “Sisterality- Prijava za sudjelovanje”. Rok za prijavu je produžen do 28.5.2017.