Trening „Mladi za globalno građansko obrazovanje“

Kao dio Erasmus + projekta „GO do jednakopravnog, solidarnog i uključivog društva“ organiziran je trodnevni trening usmjeren na educiranje za globalno građansko obrazovanje. Na treningu su sudjelovale mlade osobe od 18 do 30 godina iz Osijeka, Zagreba, Karlovca i Rijeke. Trening je uključivao brojne aktivnosti kojim se na cjelovit način pristupilo temi globalnog građanskog obrazovanja, a koje je uključivalo teme o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti te medijskoj pismenosti. 

Tijekom prvog dana treninga sudionici_e su prisustvovali_e aktivnosti Žive knjižnice koja je služila kao uvod za kviz i radionicu o ljudskim pravima koji su se održali sljedeći dan. Nadalje, održana je i radionica o rodnoj ravnopravnosti gdje su sudionici_e imali priliku za dubinsku raspravu o stereotipima i predrasudama na temelju roda u različitim aspektima uključujući obrazovanje, posao, politiku i sport. U popodnevnim satima uslijedila je feministička tura Rijekom s naglaskom na žene koje su imale ključnu povijesnu ulogu u kulturi, arhitekturi i svakodnevnom životu grada Rijeke. Posljednji dan treninga usmjeren je na razvoj medijske pismenosti. Sudionici_e su kroz interaktivan rad u grupama istraživali, analizirali i raspravljali o medijskim sadržajima koji su sveprisutni u suvremenim životima te donosili zaključke o tome kako im kritički pristupiti. 

Tijekom refleksija na aktivnosti, sudionici_e su zaključili_e kako se kroz sustav javlja mnogo predrasuda i različitih oblika kršenja ljudskih prava te kako postoje brojni načini borbe za ljudska prava. Doneseni su zaključci o važnosti borbe za rodnu ravnopravnost, kritičkog pristupa medijskim sadržajima te važnost organiziranja treninga za mlade osobe kojima se šire znanja i vrijednosti aktivnog građanstva, borbe za ljudska prava te globalnog građanskog obrazovanja.

Autorica teksta: Antonela Pribanić

Projekt broja 2021-1-HR01-KA154-YOU-000020267 dio je programa Erasmus+, a financira ga Europska unija preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Projekt organizira Ambidekster klub iz Zagreba s partnerima Udruga za ljudska prava i građansku participaciju- PaRiter iz Rijeke, DrONe – Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje iz Karlovca te Nansen dijalog Centar iz Osijeka. 

Tekst isključivo izražava stav autorica te organizacija PaRiter i Ambidekster klub, a NA i Komisija nisu odgovorne tekst niti za korištenje podataka koje isti sadrži.