Trening „Mladi za globalno građansko obrazovanje“

Trening “Mladi za globalno građansko obrazovanje” se odvijao od 9. do 11. rujna u sjedištu Nansen dijalog centra u Osijeku. Na treningu je sudjelovalo 17 mladih od 15 do 18 godina te 4 osobe u pratnji.

Sudionici/e su se po dolasku okupili na ručku u prostorima studentskog doma u sklopu VETU-a, gdje je krenulo neformalno upoznavanje. Nakon ručka krenule su formalne uvodne aktivnosti treninga. Na njima su sudionici/e bolje upoznali jedni druge, a istovremeno su spoznavali/e različite karakteristike koje čine naše identitete. Uslijedile su radionice na temu stereotipa i predrasuda, koje su sudionicima/ama pomogle da osvijeste stereotipe i predrasude koje imaju, te nauče kako se nositi s istima. Dan smo završili s refleksijom na kojoj su se sudionici/e osvrnuli na sve aktivnosti tog dana, te su imali prostor izraziti sve što misle i osjećaju. Svrha refleksije bila je pomoć sudionicima/ama u praćenju vlastitog procesa učenja, ali i pružanje povratne informacije voditeljima edukacije.

Sljedeći dan predstavljen je koncept Žive knjižnice, način na koji se ona provodi i „knjige“ koje ih čekaju te im je predstavljen muzej osobnih priča, kako je nastao i što sadrži. Posjetili smo muzej u kojem je osim stalnog postava bila organizirana i Živa knjižnica. Knjige su bile Nives i Sara Beissmann, članice židovske općine u Osijeku. Sudionicima su prenijeli svoje priče, upoznale ih sa židovskom kulturom, životima Židova u Hrvatskoj te problemima i diskriminacijom s kojima se susreću. U muzeju osobnih priča sudionici/e su mogli/e pročitati i poslušati priče Židova i Roma iz Osijeka iz okolice.

Poslijepodnevna sesija podrazumijevala je šetnju Osijekom i upoznavanje njegovog multikulturnog identiteta. Sudionici su vidjeli brojne osječke znamenitosti i saznali kako su oni rezultat različitih utjecaja i kultura, i kako bi Osijek bio znatno drugačiji grad da tih kultura nije bilo.

Kroz ove interaktivne metode sudionici/e su imali priliku učiti o ljudskim pravima s ciljem suzbijanja diskriminacije i razvijanja tolerancije prema drugima i drugačijima.

Zadnji dan treninga sudionici/e su učili o medijskoj pismenosti s ciljem razvoja kritičkog mišljenja i kritičkog pristupa medijima. Sudionici/e su analizirali vlastito korištenje društvenih mreža (koje mreže koriste, koje sadržaje, koliko često…), analizirali su današnje poznate osobe i idole te koliko se i kako oni razlikuju od idola njihovih roditelja.

Za kraj smo provjerili znanja kroz kviz koji se sastojao od pitanja iz svih dimenzija GOO-a, ali i o trenutnom stanju GOO-a u Hrvatskoj. Zadnja aktivnost bila je refleksija i evaluacija cjelokupnog treninga.

Projekt GO do jednakopravnog, solidarnog i uključivog društva! broj 2021-1-HR01-KA154-YOU-000020267 dio je programa Erasmus+, a financira ga Europska unija preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije. 

Projekt organizira Ambidekster klub iz Zagreba s partnerima Udruga za ljudska prava i građansku participaciju- PaRiter iz Rijeke, DrONe – Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje iz Karlovca te Nansen dijalog Centar iz Osijeka. 

Ovaj tekst izražava isključivo stav autora i Ambidekster kluba. Komisija se ne može smatrati odgovornom za uporabu informacija koje se u njemu nalaze.