[RPZPD] Reportaža s konferencije Reproduktivna pravda za pravednije društvo

U javnosti zadnjih desetljeća svjedočimo usponu konzervativnih snaga koje nastoje ograničiti prava žena i manjinskih društvenih skupina. Ubrajamo ovdje i napad na seksualni odgoj u školama, kakav bi djecu i mlade educirao o kontracepciji te različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima. Bujanje pro-life aktivizma dovodi u pitanje ljudska prava žena na slobodan izbor o začinjanju, trudnoći i rađanju.

Kako stvoriti atmosferu otvorenosti i omogućiti dijalog unutar feminizama, ali i u javnosti? Konferencija Reproduktivna pravda za pravednije društvo okupila je aktivistkinje i znanstvenice koje poziciju žene u njezinoj reproduktivnoj realnosti nastoje promotriti imajući u vidu raznolikost identiteta svake od nas. Govorile su o porodničarskom nasilju, prirodnom porodu, rodno osjetljivom proračunu, prizivu savjesti i ostalim temama važnim za stvaranje i održavanje reproduktivne slobode. U RadioAktivnoj zato poslušajte intervju s predsjednicom PaRitera Marinellom Matejčić, uz izjave posjetiteljica te djelićem atmosfere sa same konferencije.

Podcast je dostupan na ovom linku, dok je publikacija o reproduktivnoj pravdi, koja je također dio ovog projekta, dostupna ovdje.

Reproduktivna pravda za pravednije društvo projekt je kojeg provodi PaRiter uz financijsku podršku Rosa Luxemburg Stiftung SEE.