[RPZPD] Presjek stanja prava LGBT osoba i žena u Europi

U ovomjesečnoj emisiji Reproduktivna pravda za pravednije društvo financiranoj od strane Rosa Luxemburg fondacije donosimo reportažu s tribine Presjek stanja prava LGBT osoba i žena u Europi, održanoj na drugoj Smoqui, 17. svibnja u Rijeci – na IDAHOT, međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Istog vikenda održao se i prvi Hod za slobodu, 19. svibnja u subotu, čiji je cilj bio naglasiti oslobođenje (naročito ženskog, ali i ostalih) tijela od ideoloških opresija koje nas alijeniraju od spolnosti – u svoj širini tog termina – kakvu osjećamo i želimo živjeti. Na seksualnost možemo gledati kao na igru, komunikaciju, romantični iskaz ili prokreaciju… Ona se bazira na užitku, ne na biološkoj nužnosti prodljenja vrsti.

Na tribini Presjek stanja prava LGBT osoba i žena gostovali su Cianan Russell, UN-ov veleposlanik iz TGEU, Florin Buhuceanu, poznati rumunjski gej aktivist te Karolina Wieckiewicz, poljska aktivistkinja za reprokuktivna prava žena, a sve uz moderaturu Marine Škrabalo. Marina Škrabalo podijelila je s nama zaključke tribine koje možete poslušati u emisiji, posebno naglasivši solidarsnost koju moramo strateški graditi kako bi jednog dana gledali svijet gdje će svi živjeti u slobodi. Karolina Wieckiewicz razgovarala je s nama o svojem dugogodišnjem iskustvu aktivistkinje za reproduktivna ženska prava istaknuvši rad na normalizaciji različitih iskustava abortusa te intersekcionalnost i što ona znači za razumijevanje, kako naših osobnih identiteta, tako i društvene povezanosti.

Reproduktivna pravda za pravednije društvo projekt je kojeg provodi Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, a financijski ga podržava Rosa Luxemburg Stiftung SEE.

Podcast je dostupan putem ovog linka.