Projekcija filma “Protuudar na pravo na pobačaj u Europi”

Povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj, 28.09. u 20 sati u Filodrammatici (Korzo 28, 2. kat) prikazat će se dokumentarni film “Protuudar na pravo na pobačaj u Europi” („Abortion: Backlash in Europe“) iz 2018. godine koji je francusko-njemački TV kanal ARTE snimio kako bi razotkrio tijek novca i modus operandi svjetske zagovaračke mreže Agenda Europe.

Film prikazuje na koji način konzervativne i populističke vlade ugrožavaju pravo na izbor i što je zapravo iza paravana globalnog anti-choice pokreta koji je javnosti najprepoznatljiviji kroz pojavu ‘Hoda za život’.

Film razotkriva čuveni dokument “Povratak naravnog poretka: agenda za Europu“, pokazujući koliko je ekstremna desnica dobro organizirana i financirana. Među ostalim, dokumentarac otkriva i neke od ciljeva koji su opisani u dokumentu “Povratak naravnog poretka: agenda za Europu“.

U kojoj je mjeri riječ o dokumentu koji dokida slobodu ilustrira samo jedan njegov odlomak:
„Izvorna moralna načela ne baziraju se na subjektivnim vrijednostima, nego na objektivnoj istini te stoga ne samo da je legitimno, već je i nužno nametnuti ih onima koji ih ne prihvaćaju, a kako bi društvo živjelo u miru i pravdi, potrebno je da se pravni poredak nalazi u skladu s naravnim zakonom. Moralna načela i pozitivno zakonodavstvo koji nisu u skladu s naravnim zakonom naposljetku će uništiti svako društvo koje to prihvaća. Zbog toga je pogrešno na moral gledati kao na privatnu stvar. Prihvaćanje razvoda, kontracepcije, pobačaja, homoseksualnosti, surogat majčinstva i slično sadrži implikacije ne samo za one koji su u to direktno uključeni, već za cijelo društvo, uključujući i one koji se tome protive. Prihvaćanje da se radi o ‘privatnim stvarima’ o kojima svatko smije sam suditi blisko je prihvaćanju da osoba ili skupina ljudi s najnižim moralnim i kulturnim standardima postavlja standarde i pravila za nas ostale“.

Počeci obilježavanja Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj kreću u Latinskoj Americi i Karibima gdje su se žene u posljednjih 20 godine udruživale kako bi obranile pravo na izbor i od svojih vlada zahtijevale dekriminalizaciju pobačaja, dostupnost sigurnom i legalnom pobačaju te razbile stigmatizaciju i diskriminaciju žena koje su ga odlučile napraviti. Datum 28.09. odabran je u znak komemoracije ukidanja ropstva u Brazilu. Od 2011. godine obilježava se na globalnoj razini kako bi se solidarizirali/le sa ženama iz Latinske Amerike, ali i kako bi se ukazalo na činjenicu da se u 21. stoljeću ženama diljem svijeta ograničava izbor i oduzima tjelesna autonomija s velikim implikacijama na reproduktivno zdravlje i živote žena.

Nakon projekcije filma otvorit će se razgovor s publikom.
Ulaz je besplatan.

Prostorima Filodrammatice i Palacha upravlja Savez udruga Molekula.

Više o globalnom danu akcije za siguran i legalan pobačaj http://www.september28.org

Službena stranica filma:
http://www.newendistribution.com/en/program/abortion-backlash-in-europe/

Osvrt na film u hrvatskim medijima:
https://www.crol.hr/index.php/politika-aktivizam/9238-fundamentalisticka-agenda-za-europu-i-povratak-naravnog-poretka-poziv-je-na-budenje-ako-vec-nije-pre-kasno?fbclid=IwAR2KsNJ5DcCnYpnuj3p3D8gS1X1ill2tT2j-lmRxRwCrIl3f-mcqTlVMStg

O Agendi Europe:
https://faktograf.hr/2018/03/28/agenda-europe-istanbulska-konvencija-obiteljasi/

Gostovanje Neila Datte, tajnika Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju na lanjskom predavanju o temi u zagrebačkom Kinu Europa: https://www.youtube.com/watch?v=LsSlZ9HCpRo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2hBDfjh1pNXhrwxTJwQncjofq-FuYBmDREd7kz6qXhO3lu5sQnLZfnQi4