Proglas Sve po zakonu

Nezadovoljne i nezadovoljni smo funkcioniranjem hrvatskog pravosudnog sustava koji ne štiti žrtve nasilja, već ih dodatno stigmatizira i viktimizira, čineći ih još i žrtvama sistemskog, strukturalnog nasilja. Ovo društvo tako ne može dalje.

Ovo okupljanje namijenjeno je kako bi iskazali/e i solidarnost s mladom žrtvom iz Zadra, koja je pretrpjela ozbiljne tjelesne ozljede da bi danas gledala svog nasilnika kako slobodno šeće ulicama Zadra, s nezakonito izrečenim mjerama opreza nakon što sud nije bio u stanju izreći nepravomoćnu presudu u roku od 95 dana, pri čemu mu je istekao istražni zatvor. Dok žrtva i njena obitelj redovito primaju prijetnje, nasilnik ima svu slobodu napustiti zemlju i pobjeći iz nadležnosti hrvatskog pravosuđa, koje se pokazalo nekompetentnim i nefunkcionalnim na najosnovnijoj razini, a to je da čuva žrtva od nasilja i nasilnika.

Ovo mirno okupljanje organiziramo i kako bi pružili/e solidarnu podršku svim drugim žrtvama nasilja koje ovaj sustav nije zaštitio, a možda ni neće tako skoro. Mnoge žene, a uglavnom jesu žene te koje su žrtve nasilja, neće ostvariti mogućnost ni da se od svog nasilnika maknu, a kamoli da dožive zadovoljenje pravde i život u slobodi od nasilja.

Ovo mirno okupljanje organiziramo i kako bi pružili/e solidarnost svim žrtvama ovog korumpiranog izvitoperenog sustava i da pokažemo vladajućima kako želimo biti društvo koje štiti žrtve, a ne nasilnike, iako su se unazad samo par godina zaredale presude naših sudova i odluke političkih elita koje dokazuju upravo suprotno: sinkope opravdavaju ubojstva, suđenja za političku korupciju traju desetljećima praktički dok osuđeni ne skončaju život prirodnim putem ili izbjegnu u Međugorje, ratni zločinci dobivaju mandate u saboru, sinovi generala ne dobivaju ni dana zatvora za pozamašne količine droge, dok osobe poput Huanita Luksetića kojima marihuana treba za život i zdravlje i koji nema nikakvu utjecajnu porodicu, završavaju u zatvoru, a neki i umiru kao što je pokazao nedavni slučaj s našim sugrađaninom Dragom Maksimilijanom Kalčićem.

Ovo okupljanje želimo da ostane mirno kako bi se solidalizirali/e sa svim žrtvama ovog našeg društva, ali i da uputimo vladajućima poruku – ako ne reformirate pravosuđe, ne implementirate Istanbulsku konvenciju i konačno zaštitite žrtve nasilja, prosvjedovat ćemo ponovno i nećemo biti mirni/e dok ne učinite onaj minimum što vam vaša politička odgovornost nalaže.

Kako država i dalje ne implementira Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja je ratificirana 19. travnja 2018. godine, izdvojile smo odredbe Konvencije čija bi implementacija direktno utjecala na kažnjavanje nasilnika koji je počinio zločin nad djevojkom iz Zadra. Dokumentu možete pristupiti putem ovog linka.

Za život bez nasilja, za život u slobodi!