Presađujemo PaRiter – pomozi nam urediti novi prostor!

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter je neprofitna nevladina iz Rijeke,  koja promiče ljudska prava, kulturu nenasilja, toleranciju, prava manjina i rodnu ravnopravnost povezujući neformalno obrazovanje, istraživanje i aktivizam. Naša vizija je ravnopravno društvo koje prepoznaje i poštuje različite potrebe i prava svih ljudi. Više o našim ciljevima, aktivnostima i vrijednostima možete pročitati ovdje. Pokrenule smo crowdfunding kampanju kako bi opremile novi prostor, o čemu možeš pročitati više u nastavku, a možeš provjeriti i kampanju na linku Čini pravu stvar!

Noćni marš 2020. (M. Laća)

PaRiterovo djelovanje na adresi Janeza Trdine 7, u prostoru kojeg smo godinama dijelile s našom sestrinskom organizacijom LORI, završilo je u ožujku, i to radi hladnih gradskih politika i pravilnika o najmu i podnajmu poslovnih prostora, koji nije najsretniji za udruge. Naš novi dom nalazi se na adresi Blaža Polića 2, u koji smo uselile 1. travnja uz pomoć dragih nam ljudi koji na ovaj ili onaj način pomažu da PaRiter bude ovo što je danas i sve ono što će jednog dana biti.

Ovih novih 122 kvadrata prostora ima potencijala, ali recimo nema podove. Ima svjetla, ali su prozori disfunkcionalni. U prostoru jesu neke police, ali nedostatne za otvaranje naše feminističke knjižnice. Prostor ima dušu, ali joj treba pomoći da se razgali u svojoj punini – i tu je dio gdje ti dolaziš!

Presađujemo PaRiter – vrijeme je radova, ali i novih početaka za PaRiter. Otvaranja novih horizonta koje ćemo zajedno osvojiti, novih borbi koje ćemo povesti i pobijediti. U sedam godina smo učinile toliko toga, a što ćemo tek u narednom periodu, u novom prostoru! 

PaRiter je osnovan 2014. godine. Započele smo volonterski, a sada smo četiri zaposlene. Surađujemo s desetak vanjskih suradnika i suradnica, ali i s cijelom lepezom udruga i inicijativa kako bi svi i sve zajedno radile na rješavanju problema koji zahvaćaju veliki broj naših sugrađanki i sugrađana.

U tih sedam sjajnih godina provele smo niz zapaženih projekata koji su utemeljeni u potrebama zajednice, kako lokalne, tako i šire. Održale smo 27 živih knjižnica, što je direktno utjecalo na razbijanje predrasuda kod stotina naših sugrađana/ki svih životnih dobi.

Priprema video materijala za pandmijsku, online Živu knjižnicu 2020. (M. Laća)

(Su)organizirale smo na desetke prosvjeda kojima smo ukazivale na važnost kurikularne reforme, prevencije rodno uvjetovanog nasilja, strukturalne probleme i obilježavale Osmi mart. Provele smo istraživanja o cjelovitoj seksualnoj edukaciji, kao i radionice u srednjim školama na istu temu, istraživanje o zlostavljanju tijekom zapošljavanja i na radnim mjestima te istraživanje o menstualnom siromaštvu.

#TetkaPerioda 2020. – dizajn: Ana Labudović

Producirale smo publikacije o prevenciji nasilja, cjelovitoj seksualnoj edukaciji, mladima, reproduktivnoj pravdi, čak i fakultetski udžbenik za kolegij “Rod, seksualnost i identiteti – od opresije do ravnopravnosti”! Kada govorimo o kolegiju, nikako nije za zanemariti da provodimo i mentorske programe u sklopu ovog, ali i drugih kolegija i tako poučavamo studentice udružnom djelovanju, aktivizmu te feminističkoj teoriji. Valja spomenuti i fanzin, odnosno aktivističku kuharicu “Glas Tonzila”,  u kojoj smo sažele sva naša iskustva aktivističkog djelovanja u javnom prostoru i organizacije javnih događanja. 

Glas tonzila 2020. (dizajn i foto: Ana Tavić)

Sve što smo radile i što radimo, ostvareno je u suradnji s partnericama iz različitih organizacija i inicijativa. Nije feminizam jedna žena! – a to potvrđujemo i kroz Radioaktivnu – emisiju o rodnoj ravnopravnosti i odvažnim ženama, koju produciramo i emitiramo na Radio Korzu od 2017. godine, a krenule smo i s emisijom Nevidljive na Radio Roži.

Uz osmišljavanje, organizaciju i provođenje projekata i aktivnosti, aktivne smo i na društvenim mrežama i internetu: od samih početaka održavamo znajznanje.org, prvi portal koji sadrži relevantne i znanstveno utemeljene informacije o prekidu trudnoće. Hopacupa.org je drugi portal pod našim web kišobranom, a bavi se zdravstvenim odgojem i kontracepcijom te na doista inovativan način pruža relevantne i točne informacije za mlade. Hood.hr je portal kojeg smo pokrenule u suradnji s LORI i SOS Rijeka – njegov cilj je približavanje izbornog kolegija temeljenog na metodi društveno korisnog učenja na Filozofskom fakultetu u Rijeci potencijalnim studentima/cama.

Bitna.si (dizajn: Ana Tavić)

Nadalje, ne smijemo zaboraviti i “najmlađe” web mjesto kojeg smo osmislile u suradnji s genijalnom ekipom koja je prepoznala važnost nastavka naše velike kampanje #ženeujavnomprostoru – bitna.si. Bitna.si je jedinstven portal koji sadrži niz svjedočanstava o nasilju, kako u javnom, tako i privatnom prostoru, a sve kako bi osobe koje su doživjele nasilje svoje iskustvo mogle podijeliti, pročitati tuđa iskustva i shvatiti da nisu same i nisu krive.  

Uz programe i projekte smo provodile i zagovaračke kampanje – od kontinuiranog zagovaranja za pravo na pobačaj, prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, uvođenje cjelovite seksualne edukacije u hrvatski obrazovni sustav, do zagovaračkih aktivnosti na razini Ujedinjenih naroda i Europske unije. 

Zašto baš crowdfunding? 

Na našoj novoj adresi možemo stvoriti siguran prostor za aktiviste/kinje, mlade, žene te pripradnike i pripadnice različitih diskriminiranih skupina, možemo otvoriti knjižnicu, održavati radionice, projekcije, rasprave, žive knjižnice te planirati nove projekte, suradnje i akcije. No, to je trenutno nemoguće jer je stanje prostora, blago rečeno – derutno. Moramo srediti zidove, stropove i podove kako bi prostor bio i fizički, ne samo metaforički, siguran. Moramo kupiti police kako bi sva produkcija znanja koja se dogodila u prošlih sedam godina pronašla svoje mjesto.

Moramo opremiti prostor kako bi u narednih, minimalno deset godina, nastavile kreirati, osmišljavati i otvarati mogućnosti za promjene u životima svih nas. Opremanjem ovog prostora nećemo samo pomoći PaRiteru da se razvije, već ćemo omogućiti i drugim sestrinskim, neformalnim skupinama i udrugama da besplatno, u našim prostorima provode svoje aktivnosti, treninge i radionice ako to budu htjele.

Maleni prostor u kojem smo bile, koliko god nama bio udoban, nije omogućavao rast organizacije u punom kapacitetu. Radi toga te molimo da doniraš iznos po svom izboru. Nije novac sve što je potrebno da se adaptira novi prostor – ako imaš znanja i vještina za građevinske radove, javi nam se na , što je ujedno adresa i za sve one koji bi nam donirali vreću ili dvije gleta, nešto farbe, laminate, lajsne i slično. Donirati se može putem platforme Čini pravu stvar – klik na link i pripremile smo slatke darove za one koji/e odluče sudjelovati!

Hvala svima na svakom mejlu, ruci i satu, dijeljenju posta, vreći gleta, uplaćenoj kuni, podršci u svakom smislu <3 – i do sada i do daljnjeg!