PaRiter @ Smoqua³: Radionica bubnjanja i Queer mural

[FOR ENGLISH CLICK HERE]

Udruga PaRiter sudjeluje u organizaciji Smoque još od prve godine postojanja festivala, pa pogledajte što smo vam pripremile ove godine:

Radionica bubnjanja sa Selenom Simić (RS)

Na ovoj će radionici djevojke i žene imati priliku naučiti osnove sviranja bubnjeva te kako ih koristiti u aktivizmu i na ulici. Radionica je zamišljena i kao vrsta teambuildinga za sve zainteresirane jer će na kraju radionice sudionice odsvirati zajedno kratku kompoziciju.

Selena Simić je aktivistkinja i bubnjarica, jedna od organizatorica Rock kamp za djevojčice (prvi tog tipa u regiji), te pomaže bubnjarskoj grupi Bubnjarke s ulice, koja sudjeluje na beogradskim osmomartovskim marševima. Svira u nekoliko ženskih bendova jedan od kojih je Nemesis koji je jedini ženski death metal sastav u Srbiji.

Radionica će se održati u četvrtak, 23.5., 15:00-17:00 @ OKC Palach, Kružna ulica 8.

Zbog ograničenog broja sudionica obavezne su prijave e-mailom na

Queer mural i predstavljanje istraživanja

Tijekom Smoque³ (23. – 25.5.2019.) riječke umjetnice Nika Krajnović, Tanja Blašković i Luisa Ritoša izradit će mural temeljen na podacima sakupljenim kroz ispitivanje stavova javnosti o pojmu normalnosti (travanj 2019., PaRiter).

Istraživanje “Što Riječani/ke podrazumijevaju pod normalnim?” rađeno je prikupljanjem odgovora zainteresiranih osoba na nekoliko pitanja o poimanju normalnosti po raznim društvenim temama vezanih za ljudska prava LGBTIQ osoba te reproduktivna prava žena. Neka od pitanja bila su: Je li normalno da se žene ne briju?, Je li normalno skrivati tampone i higijenske uloške?, Je li normalno dojiti u javnom prostoru ili na radnom mjestu?, Je li normalno da se dva muškarca ljube na javnom mjestu? Kutijice za odgovore bile su postavljene na desetak lokacija u Rijeci.

Nakon prikupljanja odgovora, uslijedio je odabir najinteresantnijih i njihov prijevod na engleski jezik. Na samoj Smoqui, tijekom prvog i drugog dana, umjetnički trio izradit će na zidu ERSTE banke kod Palacha u Kružnoj ulici queer mural. Umjetnice će uz aktivistkinje udruge PaRiter u petak, 24.5., u 14:30 predstaviti mural i rezultate istraživanja.

Mural će trajno ostati postavljen kao uspomena i podsjetnik na promišljanje o poimanju normi i normalnosti Riječana i Riječanki.

Program Smoque³ možete naći ovdje.