PaRiter na BeFemu 2018.

Početkom prosinca smo sudjelovale u festivalu Befem u Beogradu. Dva dana razgovora o feminističkim borbama, njihovoj prošlosti i budućnosti. Prvog dana festivala smo govorile na panelu naziva “Šta se dereš p*čko?” i to o feminističkom organiziranju u Rijeci. Na panelu su, osim članica PaRitera, sudjelovale i predstavnica Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i predstavnica udruge Vida.

Predstavile smo naš rad i aktivnosti koje provodimo, s posebnim naglaskom na sudjelovanje u organizaciji Hoda za slobodu i Noćnog marša, ali i drugih javnih događanja koje smo ili organizirale ili sudjelovale u organizaciji.

Sam naziv panela je proizašao iz zadnjeg iskustva organizacije javne akcije, odnosno čitanja priča koje su žene podijelile kroz kampanju #PrekinimoŠutnju. Naime, pri samom početku akcije jedan čovjek se osjetio prozvanim urlati na nas iz obližnje kladionice. Viknuo je “Šta se dereš p*čko?” što je zapravo nešto što obilježava naše akcije: netrpeljivost i neshvaćanje. Takve reakcije pokazuju da i dalje trebamo ići u javni prostor i zagovarati ravnopravnost za sve članove/ice društva.

Hvala Befemovkama na prostoru i izrazito zanimljivim događanjima! Fotografije s festivala možete pronaći ovdje. Preporučamo da zapratite Befem na društvenim mrežama. Kolegice iz Srbije rade genijalne stvari i objavljuju materijale koji su i više nego aktualni i u našem kontekstu.