Okrugli stol: Nije ti ništa! – Tretman žena u zdravstvenom sustavu

19.4. – petak
15h / Fakultet zdravstvenih studija, Viktora cara Emina 5

Medicinski gaslighting odnosi se na prakse omalovažavanja lošeg zdravstvenog stanja pacijenata_ica i uvjeravanje u psihički uzrok bolesti, a taj fenomen možemo pratiti kao naslijeđe popularne dijagnoze histerije s početka 20. stoljeća koja emocionalnu rastresenost pretvara u fizičke simptome. Tom se dijagnozom najviše etiketiralo žene, crnce i siromašne. Medicinski gaslighting je jedna komponenta primjene biomoći te obrazac primjene kontrole nad onima koji se smatraju “drugima” u društvu. Cilj gaslightinga u domeni medicine je želja za održanjem moći i hijerarhije društvenih odnosa. 

Okrugli stol otvara pitanje kako su žene tretirane danas u zdravstvenom sustavu, osobito kad se radi o pitanjima reproduktivnog zdravlja i na koji način odnosi moći u institucijama utječu na njihovo zdravlje i dobrobit.

Govornice: Magistra psihologije i gestalt psihoterapeutkinja u superviziji Mia Rogić; aktivistkinja i programska koordinatorica udruge Roda – roditelji u akciji Branka Mrzić Jagatić; predsjednica udruge žena oboljelih od endometrioze Ja sam 1 od 10 Zorica Martić.
Moderatorica: Marija Trcol