Klitopismenost svima

predavanje o važnosti klitorisa
23.4., nedjelja
17h/Galerija SKC

Klitoris je najoptimističniji aspekt ženske tjelesnosti, kao jedini organ čija je funkcija isključivo zadovoljstvo. No povijest bavljenja njime obilježena je cenzurom i dezinformacijama i tek početkom ovog stoljeća postignut je napredak u priznavanju cjelokupne anatomije klitorisa, a ne samo njegovih vanjskih dijelova.

Prije nešto više od deset godina, internetom počinju cirkulirati ilustracije potpune anatomije klitorisa nastale na osnovu sonograma. Francuska sociologinja Odile Fillod pokrenula je 2016. projekt 3D printanog modela klitorisa (kojeg koristimo i na ovoj edukaciji) čija fotografija ostvaruje određenu medijsku vidljivost prvo među specijaliziranim medijima za 3D printanje, a potom i mainstream medijima diljem svijeta. Klitoralno opismenjavanje potom polako pristiže i do Hrvatske!


Karla Horvat Crnogaj, aktivistica i producentica iz Zagreba, posljednjih 15-ak godina aktivna je na nezavisnoj kulturnoj sceni, u civilnim inicijativama s područja ljudskih prava i feminizma te drugim kritičkim i progresivnim angažmanima. Njen profesionalni angažman uključuje rad u Ženskoj infoteci, Dominu (Queer Zagreb), Ženskoj sobi i trenutačnu poziciju u Zakladi Zajednički put. Sudjeluje u organizaciji nekoliko Povorki ponosa, prosvjeda za satiru, kampanja Drugotna, prosvjeda Hrvatska može bolje i događaja inicijative #spasime, a trenutno je aktivna članica inicijativa Ponosni Zagreb i Platforma za reproduktivna prava.