Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima pred EU Parlamentom

Roda, PaRiter i niz drugih dionica je sudjelovalo u dvogodišnjem procesu pripreme Izvješća o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU-u u kontekstu zdravlja žena pri Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM odbor), procesu kojeg je predvodio hrvatski europarlamentarac Predrag Matić. Izvješće je izglasano na razini FEMM odbora i do kraja lipnja 2021. bi trebalo biti izglasano na  Plenarnoj skupštini Europskog parlamenta.

Ovo je prvo izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u više od petnaest godina i prvo u kojem se detaljno opisuje važnost prava na medicinski potpomognutu oplodnju (MPO), važnost prava žena u trudnoći, porodu i babinju (što uključuje primaljsku skrb), ali i važnost i pravo žena na podršku u dojenju, uz druge važe teme poput prava na seksualnu edukaciju temeljenu na znanstvenim dokazima, pravo na sigurne, dostupne i cjenovno pristupačne menstrualne proizvode, pravo na sigurnu i dostupnu kontracepciju i pravo na prekid trudnoće na zahtjev. Izvješće također opisuje prava žena iz ruralnih ili dislociranih mjesta, članica i članova LGBT zajednice i drugih manjina.

Na kraju teksta možete pročitati izvješće na engleskom jeziku;  hrvatski prijevod ćemo dodati kad bude dovršen. Do tada, donosimo prijevod obrazloženja izvješća:

“Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava jedno su od ključnih pitanja u raspravi o ljudskim pravima i neodvojivi su od ostvarenja temeljnog prava na zdravlje, kao i ostvarenja rodne ravnopravnosti i iskorjenjivanja rodno uvjetovanog nasilja.

Ovo se izvješće pojavljuje u ključnom trenutku za EU, u kojem degradacija i nazadovanje prava žena uzimaju maha i pridonose eroziji stečenih prava te ugrožavaju zdravlje žena. Europski parlament izrazio je zabrinutost u vezi s tom temom, a najnoviji primjer toga je Rezolucija o nazadovanju u području prava žena , u kojoj se utvrđuje da su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava jedno od glavnih područja koja su se našla na meti.

Povrh toga, s obzirom na okolnosti pandemije bolesti COVID-19 i razorne posljedice koje će imati, kao i izazove i prilike za ponovnu izgradnju Europe nakon krize, na institucijama leži odgovornost da hitno rješavaju pitanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u okviru dijaloga za snažniju, bolju i povezaniju Europu u budućnosti. U tom svjetlu ne smijemo zanemariti činjenicu da je tijekom zdravstvene krize ženama i djevojčicama diljem svijeta bio uskraćen pristup uslugama u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem, pod lažnom izlikom da imaju manji prioritet i da to nisu hitne medicinske usluge.

Cilj ovog izvješća je pozvati EU, institucije i države članice da se suzdrže od takvih aktivnosti i da u potpunosti priznaju da su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava ljudska prava te se stoga u svim okolnostima – tijekom zdravstvene krize i šire – u tom smislu moraju ostvarivati najviši standardi bez diskriminacije ijednog pojedinca.”

Izvješće je moguće pročitati na ovom linku.

Izvor: Roda.hr