Iseljavanje i zapošljavanje: Povećanje zaposlenosti na uštrb demografskog rasta

Hrvatski zavod za zapošljavanje samopouzdano donosi podatke značajnome padu nezaposlenosti. Tako naglašavaju da se broj registriranih nezaposlenih smanjio s 296.094, koliko je iznosio u srpnju 2014., na 170.127 u istom mjesecu 2017. godine. Riječ je o smanjenju broja nezaposlenih za gotovo 126 tisuća osoba, odnosno 42,5 posto. Iako inzistiraju na tome da je glavni uzrok povećanje zaposlenosti, navode da je padu nezaposlenosti vjerojatno pridonijelo i iseljavanje stanovništva. Svoje prebivalište u Republici Hrvatskoj u 2015. godini odjavile su 12.333 osobe, a u 2016. godini odjavu je izvršilo 16.789 osoba.

U Radioaktivnoj, radio-emisiji koja je dio projekta Prava rad i žene, a financijski ju podržava Rosa Luxemburg Fundacija, građani grada Rijeke dali su nam svoje mišljenje o povezanosti (ne)zapooslenosti i masovnoga iseljavanja stanovništva. Građani jednoglasno izražavaju nezadovoljstvo stanjem, a oni koji još nisu otišli iz zemlje, pokušavaju se snaći pomoću mjera aktivne politike zapošljavanja. U 2017.  bilo je zaprimljeno 18.860 zahtjeva za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja, od čega je 11.057 potpisanih ugovora. U odnosu na 2016. godinu postoji trend povećanja za 12,57%.

Mladi koji su na tržištu rada utječu se stručnome osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnoga odnosa. Koliko je ta mjera svrsishodna i dobrobitna za Radioaktivnu objašnjava docent na pravnome fakultetu, Dario Čepo. Tako on ističe da je riječ o mjeri koja se uklapa u sustav neoliberalnog kapitalizma u kojem netko treba raditi ispod cijene ili besplatno da bi zaslužio ulazak, jednom u budućnosti, na tržište rada. Hrvatski zavod za zapošljavanje potvrđuje da se stručno osposobljavanje za rad koristi uglavnom u državnim i javnim službama i to s udjelom od 56,69% od ukupnog broja potpisanih ugovora. Državne i javne služe nemaju dozvolu novog zapošljavanja, što znači da sve osobe koje se u njima stručno osposobljavaju nemaju izgleda da će ikada tamo biti i zaposlene i tako ući u tržište rada.

U državi u kojoj se ljudi masovno iseljavaju zbog nedostatka radnih mjesta svi pokušaji da se dokaže smanjenje nezaposlenosti padaju u vodu i to onu toaletne školjke, a prije nego ju potegnemo, u tu istu vodu bacit ćemo i bezobraštine o povezanosti demografskoga pada s prekidima trudnoće.

Propast poljoprivredne industrije u Slavonoji, fokus na jednu jedinu ekonomsku granu u Dalmaciji, otvorene mogućnosti da se pronađe bolji život u drugim zemljama, odnos prema migrantima, prebrojavanje maternica Hrvatica – sve su to neke od tema koje smo obuhvatili u Radioaktivnoj, emisiji koja je dio projekta Prava, rad i žene, a ostvarena je zahvaljujući Rosa Luxemburg Fundaciji.