Dan tolerancije mnogi obilježili posjetom Živoj knjižnici

U prostorima Narodne čitaonice u Rijeci, u srijedu 16. studenog, u povodu Međunarodnog dana tolerancije, održano je događanje Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama. Tim povodom građani Rijeke imali su priliku određeno vrijeme provesti s pripadnicima i pripadnicama manjinskih društvenih skupina te se pobliže upoznati s njihovim načinom života, problemima i izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju.

Narodna čitaonica u srijedu je na nekoliko sati postala Živa knjižnica. Ova knjižnica funkcionirala je poput svake druge knjižnice – građani su dolazili u knjižnicu,  učlanili se te su iz kataloga birali knjige koje žele pročitati. Jedina razlika bila je u tome što su knjige ovaj put bile ljudi, a priče koje su građani „čitali“ su stvarne priče iz života njihovih sugovornika.

U dvadesetpetminutnim razgovorima, čitatelji su imali prilike voditi dijalog s ljudima koje do tada nikad nisu imali priliku upoznati. Na policama knjižnice našlo se dvanaest živih knjiga, među kojima su bili pripadnici seksualnih manjina, osobe s invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, socijalno ugrožene osobe i drugi. Ukupno su posjetitelji mogli birati između 12 različitih živih knjiga.  Građani su pokazali veliki interes za „čitanjem“, a posebno vrijedi istaknuti kako su u događanju sudjelovali pripadnici svih generacija, koji su s oduševljenjem prihvatili ovu metodu te su strpljivo, i po pola sata, čekali u redu za knjige.

Metoda žive knjižnice potječe iz Danske, a njezin je cilj borba s predrasudama i stereotipima te suzbijanje diskriminacije prema manjinskim skupinama u društvu. U srži žive knjižnice nalazi se osobni kontakt, odnosno mogućnost samostalnog formiranja mišljenja te prevladavanje postojećih predrasuda, koje često proizlaze iz neznanja. U riječkoj živoj knjižnici posjetitelji su tako dobili priliku saznati nešto više o tome što je transrodnost ili transpolnost; kakav je život beskućnice u Rijeci; kako žive slijepe osobe; kako je biti lezbijka ili biseksualna osoba, zašto se netko odluči za posao kućanice; kako Romi prolaze na natječajima za posao i još mnogo drugih detalja i situacija iz života ljudi čije priče čujemo rijetko ili nikada. Da je to posve neopravdano pokazuje i brojka od više od 100 učlanjenih čitatelja i čitateljica, među kojima je bilo mnogo takvih koji su pročitali više od jedne žive knjige. Živa knjižnica tako je ponovo nadmašila svoje kapacitete, što je svakako poticaj za organizaciju većeg broja ovakvih i sličnih događanja.

Živu knjižnicu organizirala je udruga PaRiter u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, a financijski je podržana od strane Primorsko-goranske županije.

Više fotografija možete pogledati ovdje.