Budi knjiga u živoj knjižnici!

For English click here.

Dosta ti je stereotipa i tuđih predrasuda s kojima se svakodnevno susrećeš? Uključi se u živu knjižnicu! 

Udruga PaRiter poziva predstavnice i predstavnike manjinskih skupina na sudjelovanje u projektu ŽIVA KNJIŽNICA – NE SUDI KNJIGE PO KORICAMA.

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica; jedina razlika je što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju, već mogu odgovarati na pitanja te ih postavljati i na taj način i same steći nova znanja.

U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i ‘posuđuju’ knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 30 minuta) “vraćaju na policu knjižnice”.

Neposrednim, otvorenim i prijateljskim razgovorom između čitatelja/ica i živih knjiga na inovativni način se mijenjaju dotadašnji stavovi, smanjuju negativne tenzije te jača empatija prema drugima i drugačijima.

human-001

Zvuči zanimljivo i želiš sudjelovati?

Odlično! Tražimo predstavnice i predstavnike različitih etničkih i rasnih skupina, seksualnih i rodnih manjina te njihove roditelje, osobe s različitim invaliditetom, beskućnike i beskućnice, strance, koji (privremeno ili već duže vrijeme) žive u Hrvatskoj, roditelje djece s poteškoćama u razvoju, albino osobe…sve one koji se prepoznaju i voljeli bi obogatiti našu knjižnicu svojom životnom pričom!

Ako ne govorite hrvatski i mislite da će vam strani jezik predstavljati problem, ne brinite – naši volonteri prevoditelji pobrinut će se da vas čitatelji savršeno razumiju.

Za odabrane volontere/ke pripremit ćemo zajednički jednodnevni trening (u subotu, 10. 10. u prostorijama Gradske knjižnice Rijeka – Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6), gdje će dobiti sve informacije o njihovoj ulozi i očekivanjima. Nakon toga sudjelovat će na dvije žive knjižnice: 1. koje će se održati za učenike/ce Učeničkog doma Podmurvice Rijeka u prvoj polovici listopada i 2. koja će se održati 21. listopada od 16-20 sati u Narodnoj čitaonici u Rijeci te će biti namijenjena široj javnosti.

Ako smo uspjeli privući tvoju pažnju, javi nam se na ili na 095 393 5611. Biti će nam drago čuti tvoju priču! 😉