Akcija informiranja građana o TTIP-u i CETA-i

21. – 23. 4.2015.

od 10 do 19 sati, na Korzu (ispred pošte)

Inicijativa Zaustavimo TTIP u suradnji s riječkom Udrugom za promicanje obrazovanja organizira javno informiranje građana o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) i potpisivanje peticije za poziv institucijama Europske unije i njenih članica o zaustavljanju pregovora sa SAD-om u pogledu TTIP-a i protiv ratificiranja Sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA). U akciji sudjeluju i aktivisti Radničke fronte te Udruge PaRiter.

Daleko od očiju javnosti, unatrag nekoliko godina počeli su pregovori oko TTIP-a i CETA-e, dva transatlantska trgovinska sporazuma čiji je cilj podčinjavanje država i društava s obje strane Atlantika interesima krupnog kapitala. Spletom okolnosti dio informacija vezanih uz same pregovora krajem 2013. je procurio u javnost. Potaknuti otkrivenim, aktivisti diljem svijeta, a posebice u Europi gdje se protiv tajnih sporazuma bori koalicija od više od 400 organizacija, krenuli su u borbu protiv TTIP-a i CETA-e.

 Samo neke od posljedice do kojih bi došlo ako bi se TTIP ili CETA usvojili:

  • uvođenje GMO hrane i snižavanje standarda sigurnosti u prehrani
  • smanjenje radničkih prava
  • uvođenje ISDS mehanizma putem kojih bi multinacionalne korporacije dobile mogućnost da tuže državu ako ona svojim odlukama „ugrožava“ njihov profit
  • smanjenje razine zaštite okoliša i napora da se zaustavi globalno zatopljenje
  • ponovno uvođenje ACTA-e na mala vrata

 

Smatramo da su TTIP i CETA izrazito štetni za javni interes svih građana uključenih zemalja pa tako i Hrvatske te kroz našu akciju želimo građane informirati o štetnosti navedenih sporazuma i potaknuti ih da kroz peticiju ostvarimo pritisak na evropske institucije protiv potpisivanja ovih dalekosežno štetnih sporazuma. Peticiju možete potpisati i putem internetske stranice https://stop-ttip.org/podpisi/.

 Pridružite nam se u zajedničkoj borbi protiv TTIP-a, CETA-e i ostalih tajnih sporazuma!