10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava

Udruga PaRiter je ove godine prvi puta organizirala desetodnevnu manifestaciju, od 22. rujna do 2. listopada, koja se je u potpunosti bavila reproduktivnim pravima i internacionalnim preporukama koje ih tematiziraju.

Ova manifestacija je zanimljiva po tome što spaja određene datume koji se tiču žena i ženskih prava: 22. rujan, Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama, 26. rujan, Svjetski dan kontracepcije, 28. rujan, Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj i 2. listopad, Međunarodni dan nenasilja. Ovogodišnjih “10 dana” su tematizirali preporuke Odbora za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW odbor) i njihove preporuke koje su dane Republici Hrvatskoj. 

14479777_1782268092062896_3521967443522677888_n

U sklopu manifestacije je održano pregršt aktivnosti u virtualnom i stvarnom svijetu:

* Pokrenuta je online peticija koju je potpisalo preko 1000 građana i građanki

* PaRiter je pokrenuo i koordinirao virtualnu kampanju “Priče o prekidima trudnoće su različite kao cipele: zakoračite u naše priče, zakoračite u naše cipele” u sklopu globalne kampanje za siguran, legalan i dostupan pobačaj

* u radio emisiji udruge Pariter – RadioAktivna, koja se emitira na Radio Korzu su povodom Međunarodnog dana kontracepcije 26. rujna ugostile dr. Jasenku Grujić koja je govorila o dramatičnim brojkama koje se tiču nekorištenja kontracepcije u Hrvatskoj,

* organiziran je informativni štand 28. rujna na Jelačićevom trgu u Rijeci

* u suradnji s Centrom za ženske studije je organiziran okrugli stol na temu “Kako akademska i aktivistička zajednica mogu utjecati na prepoznavanje i ostvarivanje reproduktivnih prava građanki?” 3. listopada na Kampusu sveučilišta u Rijeci.

Nakon okruglog stola su članice Centra za ženske studije i druge govornice na okruglom stolu te aktivistkinje udruge PaRiter napravile zajedničku fotografiju u znak podrške Poljakinjama i njihovoj borbi za osnovna reproduktivna prava.

“10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava” pokrenuto je kako bi se počelo govoriti o urušavanju reproduktivnih prava u RH i činjenici da smo to toga svi i sve svjesni, ali uglavnom ne djelujemo. Nadalje, željele smo upoznati javnost s preporukama CEDAW odbora koji daje veoma jasne naputke u kojem smjeru zakonodavni okviri u odnosu na reproduktivna prava trebaju ići i koja sve prava žene u Hrvatskoj trebaju imati i moći prakticirati u svom životu.