U Rijeci održan panel Žene i mediji – zauzimanje prostora

U sklopu ovogodišnjeg festivala queer i feminističke kulture Smoqua, koji je kroz trodnevni program problematizirao ‘nemapirane teritorije’, 8. se listopada u Omladinskom kulturnom centru Palach održao panel “Žene i mediji – zauzimanje prostora”, na kojem su sudjelovale radijska novinarka Matea Krmpotić i Wikipedistica Lorena Herceg. Raspravu je moderirala dugogodišnja PaRiterova suradnica, aktivistkinja Greta Grakalić Rački. 

Čemu uopće uređivati Wikipediju – pitanje je na koje je, kroz video prilog na samom početku tribine, odgovorio jedan od poznatijih Wikimedijalaca na kulturnoj i civilnoj sceni, Željko Blaće. U nekoliko minuta predstavio je svoj rad kroz različite medijske forme i različite inicijative koje se bave problemom rodnog nesrazmjera, poput Art+Feminism. 

Nas je ipak najviše zanimala neformalna inicijativa HrW, koja tendira kroz sustavnu i održivu proizvodnju znanja oplemeniti zasad siromašnu HR Wikipediju. Wikipedistica i članica Faktiva i inicijative HrW, Lorena Herceg, naglasila je uređivačku praksu Wikipedije koja reflektira rodni nesrazmjer u broju urednica⋮ka, kao i tekstova posvećenih ženskim i LGBTIQ+ temama. Među editorima Wikipedije nalazi se ispod 10% žena, a zabrinjavajuće je i da je 2017. godine bilo više od milijun biografskih članaka od kojih je svega 17% posto bilo o istaknutim ženama. “Problem ima i LGBTQ + zajednica”, nastavlja Herceg, “oni koji se identificiraju kao dio LGBTQ+ zajednice obično su izloženi uznemiravanju ako se njihov identitet javno objavi”. 

O orodnjenom jeziku i pokušaju uvođenja rodno inkluzivnog jezika na Wikipediju, što je Herceg također naglasila kao problematičnu stavku, mogla bi se organizirati posebna tribina. Naime, uređivačka politika HR Wikipedije ne trpi neusuglašenost tekstova sa službenim hrvatskim standardom (za razliku od nekih drugih Wikipedija), što direktno pogađa nebinarna i trans iskustva u Wiki-kontekstu. Ipak, Herceg je optimistična kada se radi o zaposjedanju Wikipedije jer je ona “slobodan resurs, lako dostupan svima… a za njegovo uređivanje ne treba niti mnogo predznanja”. Ovo je bila nit vodilja još jednog pionirskog događaja, kog su pokrenule članice udruge Roda iz Zagreba, a koji se prije nešto manje od mjesec dana desio i okupio brojne aktivistkinje, novinarke, zagovaračice i organizatorice na WikiOna wiki maratonu u Zagrebu. “Na Wikipediji postoje biografije svih nogometaša u Prvoj ligi, ali zato je vrlo štura kada se radi o klitorisu, porodu ili dojenju”. Rode su, u skladu s misijom svoje Udruge, na wiki maratonu dopunile tekstove koji se tiču reproduktivnog zdravlja žena. Matea Krmpotić predstavila je svoj novinarski angažman na Radio Rijeci te spretno povukla paralelu s problematikom rodnog nesrazmjera na Wikipediji. Naime, istaknula je da su teme ljudskih i ženskih prava često podzastupljene  u radijskom eteru te da kroz svoj novinarski rad nastoji to promijeniti. Krmpotić je novinarka i urednica emisije PROvox, koja se emitira na Radio Rijeci u petak ujutro, pravom vremenu – kako sama kaže – za lagane teme poput abortusa i obiteljskog nasilja. Krmpotić se također osvrnula i na poziciju mladih novinarki te na seksizam s kojim se još uvijek susreću, bilo da je riječ o snishodljivom patroniziranju od strane starijih muških kolega ili o izboru tema za izvještavanje – novinarkama češće dopadnu ‘lakše’ teme poput najava evenata, horoskopa ili turističkih destinacija – iako Krmpotić naglašava da zaista poznaje i cijeni neke od istraživačkih novinarki koje su na nju ostavile dubok utisak.

Foto: Tanja Kanazir
Foto: Tanja Kanazir

Tijekom panela spontano se uključivala mnogobrojna publika, puna nekih starih lica – poput poljske pro-choice koje godinama dolazi na Smoquu, aktivistkinje Karoline Więckiewicz i mlade poduzetnice Antonelle Kuzme – ali i novih, pa su se tako u raspravu uključile studenti⋮ce riječkog Sveučilišta i drugi mladi ljudi koji će tek zasjati na našoj kulturnoj i aktivističkoj sceni. Sljedeći je dan također održana i radionica uređivanja Wikipedije na kojoj su se sudionici⋮e upoznali s osnovama uređivanja Wikipedije te je nekoliko postojećih članaka na hrvatskom jeziku nadopunjeno i pušteno u novi život.

Udruga PaRiter je 2017. prvi put pokrenula lokalnu Wiki grupu kroz radionicu koju je vodila Wikipedistkinja Sanja Pavlović na kojoj se otvorila problematika rodnog nesrazmjera na Wikipediji i uređivačke politike koja to podržava. Članice lokalne grupe uređivale su članke iz područja ženskih prava i biografije značajnih žena. Do 2020. godine članice lokalne grupe povremeno su samostalno ili grupno uređivale članke iz tog područja, no aktivnije uključivanje u uređivanje Wikipedije dogodilo se 2020. godine na poziv Wikimedijalca Željka Blaće, kada se Udruga pridružila oformljavanju inicijative HrW. Od tada povremeno organizira radionice uređivanja Wikipedije, podržava edit-a-thone koji su usmjereni na nadopunjavanje marginaliziranih i podzastupljenih tema iz područja ljudskih i ženskih prava te širi prostore suradnje sa sestrinskim organizacijama i pojedincima⋮kama. Inicijativa HrW do kraja ove godine također planira radionice kojima će se nadopuniti sadržaji na Wikipediji na hrvatskom jeziku, a sljedeća je već 27. listopada u Zagrebu – Queer Feminist Wiki Squad. 

Panel i radionica dio su projekta OOM – otvoreniji održiviji mediji, a u kojoj sudjeluju HrW inicijativa, K-zona/VoxFeminaeFestival, PaRiter, queerANarchive/SplitPride, Iskorak/N00LA, Multimedijalni institut (MaMa) i Drugo More. Program se provodi kroz platformu Clubture network, a donatori programa i razmjene i suradnje su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklada “Kultura nova”, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

Foto: Tanja Kanazir