EVS

evs2 (Kopiraj)

Želiš se upustiti u avanturu života? Promijeniti okolinu, steći novo iskustvo i poznanstva, upoznati novu kulturu, naučiti strani jezik, boraviti  u inozemstvu, te se društveno angažirati?  Onda je Europska volonterska služba (EVS) pravi izbor za tebe!

EVS – Europska Volonterska Služba (European Voluntary Service) dio je programa Erasmus+ koji omogućuje mladima u dobi od 17 do 30 godina da volontiraju u državama Europske unije i drugim zemljama  na kratkoročnom (do 2 mjeseca) ili dugoročnom projektu (do najviše 12 mjeseci).

Sudjelovanje u EVS-u je besplatno, a volonterima/kama su pokriveni troškovi puta, smještaja, hrane, zdravstvenog osiguranja, izdavanja vize itd. Osim toga, volonter/ka dobiva i mjesečni džeparac te besplatni tečaj jezika.

Uspješan EVS projekt zahtjeva usku suradnju između najmanje 3 ključna sudionika:

  1. Organizacija pošiljatelj (zadužena za slanje volontera/ki)
  2. Organizacija domaćin (zadužena za primanje volontera/ki)
  3. Volonter/ka

Sudjelujući u EVS projektima mladi imaju priliku pridonijeti svakodnevnom radu organizacija koje se bave kulturom, umjetnošću, djecom i mladima, građanskim inicijativama, socijalnom skrbi, sportom, ekologijom, zaštitom životinja, programima neformalnog obrazovanja,  poduzetništvom, ljudskim pravima, putovanjima, itd.

Kako sudjelovati? 

1. Prvi korak je pronaći projekt koji vas zanima. To možete učiniti putem naše EVS Facebook ili web stranice gdje pokušavamo objaviti sve (nama poznate) projekte za koje se traže EVS volonteri. Projekte također možete pronaći u bazi Europskog portala za mlade. Najprije provjerite organizaciju (da li vam se sviđa što rade…) i opis projekta (što ćete raditi, gdje ćete raditi, da li ima informacija o smještaju itd.) Ako vas projekt zanima i želite volontirati kod njih, javite se organizaciji putem e-maila u kojem priložite ono što od vas organizacija traži, a obično su to ispunjena prijavnica, CV i motivacijsko pismo. U nekim slučajevima organizacija može tražiti i Skype intervju.

Ukoliko vas organizacija obavijesti da ste odabrani ili da su zainteresirani sa suradnju, onda se javite nama s njihovim odgovorom i Udruga PaRiter kao akreditirana organizacija pošiljatelj (sending) za područje cijele Hrvatske, prije odlaska osigurava kompletnu pripremu volontera/ki, uključujući prijevoz i osiguranje. Tijekom projekta, njezina zadaća je održavati kontakt s volonterima/kama, a nakon povratka kući može im pomoći u realizaciji novih ideja koje su razvili/le za vrijeme trajanja EVS projekta.

2. Volonteri se mogu prijaviti na EVS i drugačijem putem: u bazi organizacija akreditiranih za Europsku volontersku službu pronađite što više HOSTING organizacija u kojima bi voljeli volontirati. Kad pronađete organizacije koje vam odgovaraju (njihov rad, područje na kojem rade, država, mjesto…) možete im se javiti putem e-maila u kojem priložite motivacijsko pismo i CV na engleskom (ili njihovom jeziku). Ovaj proces je dugotrajniji, jer organizacija primatelj (hosting) mora napisati i prijaviti projekt te čekati odobrenje njihove Nacionalne agencije.

Važan dio Europske volonterske službe je Youthpass, koji volonter/ka dobiva  nakon završetka EVS aktivnosti. Youthpass je dokument koji opisuje što su volonteri/ke radili/le radili tijekom projekta i vještine koje su stekli/e te se može koristi u daljnjem obrazovanju ili karijeri. Time se podržava priznavanje neformalno stečenih vještina.

Savjeti za pisanje prijave (CV/motivacijsko pismo):

Ovisno o projektu na koji se prijavljujete, pišete zašto ste se odlučili za EVS te zašto želite  sudjelovati u odabranoj organizaciji i na tom projektu (što manje pišite da je to zbog toga jer želite upoznati tu državu ili taj grad ili jezik – to je najmanje važan faktor), koja su vaša očekivanja, vrijednosti i inspiracije te na koji način možete pridonijeti projektu i zajednici. Važno je navesti i svoje obrazovanje (formalno i neformalno), radno/volontersko iskustvo, vještine i interese koji su u skladu s projektom.

Uobičajeno je da se na isti projekt prijavi puno kandidata te je zato preporučljivo da se volonteri/ke prijave na što više projekata kod različitih organizacija.


Novosti o europskoj volonterskoj službi i aktualne EVS projekte možete pratiti na Facebook stranici. Udruga PaRiter također organizira info dane o EVS-u gdje možete saznati sve što vas zanima i čuti iskustva EVS volontera/ki.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili trebate savjet, možete nam se javiti putem e-maila , no prije toga vam savjetujemo da pročitate ODGOVORE NA NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA.

Korisni linkovi:

Aktualni EVS projekti

FB Europska volonterska služba – EVS

European Youth Portal

 

 

2 Trackbacks