Žene Iz Irana otkrivaju lice na Facebooku

Fotografija žene za volanom, sa sunčanim naočalama i širokim osmijehom naizgled ne predstavlja ništa posebno, no kada se radi o ženi iz Irana, kojoj zbog skidanja hidžaba u javnosti prijeti pritvor i kazna od dva mjeseca zatvora i 70 udaraca bičem, ova slika dobiva posebno značenje.

Upravo je ova fotografija Masih Alinejad inspirirala online pokret u kojem tisuće žena iz Irana fotografijama otkrivenog lica izražavaju svoj otpor vlastima koje od njih zahtijevaju nošenje hidžaba u javnosti. U opisu fotografije koju je objavila na Facebooku, Alinejad je napisala: “Obavezno je nositi hidžab, ne samo zbog moralne policije, već i iz obzira prema obitelji, želje da se zadrži radno mjesto i straha od osude drugih”, te je upitala žene žele li i one podijeliti svoju tajnu slobodu. Nakon početnog oklijevanja, uslijedili su mnogobrojni komentari u kojima su žene objavile svoje fotografije otkrivenog lica i pružile potporu jedne drugima.

Potaknuta pozitivnim reakcijama, Alinejad je otvorila Facebook stranicu Moja potajna sloboda, koja je postala središte ‘revolucije’ i mjesto izražavanja ‘tajne slobode’ za žene diljem Irana. Iako je Facebook u Iranu zabranjen, masovno se koristi. Broj lajkova stranice, koji se svakodnevno povećava za desetak tisuća, te preplavljenost njezinog inboxa fotografijama (kojih je više od tisuću) za Alinejad su “jasan znak da se Iranke žele suprotstaviti prisilnom nošenju hidžaba”. Žene skidaju marame na različitim mjestima: od gradskih središta do skrovitih pustinjskih predjela. Fotografije objavljene na stranici prikazuju žene s maramama oko vrata, podignutima visoko u zrak poput zastava, s maramama koje su svugdje osim ondje gdje vlasti zahtijevaju da budu.

Iako trenutno živi u egzilu u Velikoj Britaniji, Alinejad je svjesna koliko je teško i odvažno snimati ovakve fotografije i koliko su žene na njima izložene. Na temelju vlastitog iskustva priznaje da skidanje hidžaba nije bio lagan i bezbolan potez: njezin je otac prestao razgovarati s njom nakon što su prošle godine vlasti proširile njezine fotografije otkrivenog lica u malom selu iz kojeg potječe i u kojem živi njezina obitelj.

Alinejad se također u posljednjih mjesec dana, od pokretanja stranice, našla na snažnom udaru konzervativnih medija, koji je nazivaju anti-revolucionarnom. Pokrenuta je peticija te su uloženi dodatni napori kojima se zahtijevaju stroža pravila odijevanja za žene. U Teheranu je s tim ciljem organiziran prosvjed u kojem se okupilo oko 500 demonstranata, uključujući i žene koje se zbog povećane ‘nemoralnosti’ u odijevanju, pogotovo u urbanim sredinama, više ne osjećaju sigurnima na javnim mjestima.

Politička potpora ljevice je izostala, iako ju je Alinejad očekivala s obzirom da su žene nadmoćno glasale za najliberalnije stranke, koje su im obećale slabije restrikcije. “Hidžab predstavlja kontrolu, a iranski režim tu kontrolu nikada neće htjeti izgubiti”, smatra Alinejad. Unatoč tome, potpora putem Facebooka stiže iz cijelog svijeta, ali i od iranskih muškaraca, do te mjere da se neki od njih ispričavaju ženama za oduzimanje njihovih ljudskih prava. Podršku stranici i pokretu pružila je i odvjetnica u području ljudskih prava, Nasrin Sotoudeh, koja je tijekom trogodišnjeg boravka u zatvoru odbijala biti pokrivena. Sotoudeh smatra da je “ime pokreta ironični prikaz trenutne situacije u Iranu. Jer, ako je nešto učinjeno potajno, onda se to ne može nazivati slobodom.”

Doris Kramarić