Volontiraj u PaRiteru!

Oduvijek si htio/la biti dio PaRitera? Sad je taj čas! Otvorile/i smo tri nove volonterske pozicije, i to za knjižničare/ke u Živoj knjižnici, pisanje za blog hopacupa.org i za festival Smoqua. Upute kako se prijaviti se nalaze na dnu objave 🙂 

Krenimo redom:

Postani knjižničar/ka u Živoj knjižnici!

Živa knjižnica aktivnost je koju udruga PaRiter provodi već niz godina u gradu Rijeci i bližoj okolici. Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica: jedina razlika je što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju i pričaju priču, već mogu i odgovarati na pitanja te ih postavljati. Tako se otvara neposredni, otvoreni i prijateljski dijalog između čitatelja/ica i živih knjiga te se na inovativni način utječe na dotadašnje stavove, smanjuju se negativne tenzije i jača empatija prema drugima i drugačijima. U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i posuđuju knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 30 minuta) ‘vraćaju na policu knjižnice’. 

Pozivamo osobe zainteresirane za nova iskustva i znanja da se pridruže živoj knjižnici u svojstvu knjižničarki i knjižničara te promotora. Ako imaš nekoliko sati mjesečno kroz period od šest mjeseci koje želiš dati za dobru stvar, komunikativan/na si i strpljiv/a u radu s ljudima, javi nam se i postani naš/a volonter/ka!

 

Piši za Hopacupa.org!

Cilj našeg portala hopacupa.org je promocija odgovornog spolnog ponašanja. Na portalu su dostupne informacije o kontracepciji i dostupnosti ginekoloških usluga te je postoji i blog kao mjesto za objavu novih i zanimljivih informacijama iz domene seksualnosti, seksualnih prava i zaštite zdravlja. Portalom želimo približiti informacije o kontracepciji i odgovornom spolnom ponašanju mladim ljudima, a sve kako bi donosili odluke temeljene na znanstvenim činjenicama.

Ako si mlada osoba koju zanimaju navedene teme i sklon/a si literarnom izričaju, imaš snažan osjećaj za ljudska prava i želiš nešto naučiti, javi nam se kako bi postao/la kontributor/ica na hopacupa.org. Maksimalni angažman je pet sati mjesečno kroz period od šest mjeseci. Prije početka angažmana održat ćemo sastanak na kojem će volonteri/ke saznati osnove o ovom projektu, dobiti info pack sa svim izvorima i upoznati osobu koja će biti njihov mentorica u procesu osmišljavanja sadržaja i pisanja materijala.

Volontiraj za umjetnost!

Udruga LORI, u suradnji s PaRiterom, Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci organizira festival queer i feminističke kulture Smoqua, i to od 17. do 19. svibnja u Rijeci.

Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu lokalno i međunarodno kroz rad umjetnika/ica i aktivista/kinja. Smoqua 2 je međunarodnog karaktera – uključujemo sudionike/ice iz više europskih zemalja (i SAD-a), uz neke od sadržaja na engleskom jeziku. Kao i prethodne godine, posjetitelji/ice imaju prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma, ovaj put pod krovnom temom Ponos i predrasude. Festival je platforma i mjesto umrežavanja za zajedničke umjetničko-aktivističke projekte te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom.

Ovim putem tražimo volontere i volonterke koji bi sudjelovali u provedbi aktivnosti Wallart – Propitivanjem ponosa i predrasuda do umjetnosti. Zaduženja volontera su: pomoć pri postavljanju materijala za izradu likovnih djela na licu mjesta, komunikacija sa sudionicima/cama, apliciranje djela na zid, asistiranje pri čišćenju prostora i promoviranje akcije na odabranim točkama na Korzu. Trajanje angažmana je pet sati ili prema dogovoru.

Kako se prijaviti?

Svi volonteri i volonterke PaRitera imaju mogućnost sudjelovanja na treninzima koje organizira udruga i/ili partnerske organizacije i pravo na korištenje aktivističke knjižnice. Prijaviti se možete e-mailom u kojem treba napisati ime i prezime, godište i kratko motivacijsko pismo, ali jedino u slučaju ako se prijavljujete na volontersko mjesto kontributora/ice za hopacupa.org (za poziciju knjižničara/ke i osobe za festival nije potrebno pisati motivacijsko pismo), na ili na 095 3935 611 a najkasnije do 7. svibnja 2018. godine.