Veliki ‘zagovornici’ slobode govora na nedjeljnom maršu u Parizu

Na pariškom Maršu solidarnosti sa žrtvama nedavnih terorističkih akcija, koje su započele napadom na redakciju satiričnog tjednika Charlie Hebdo, a koji se održao u nedjelju, sudjelovalo je više od milijun ljudi, no i brojni državnici i visokopozicionirani političari, njih preko 50. Među njima, u maršu koji je uz solidarnost s žrtvama, posvećen i slobodi govora (pogotovo u medijima), našle su se i neke osobe kojima ovdje, u najmanju ruku, nije bilo mjesto. U nastavku pročitajte tko su oni i što rade kada ne marširaju Parizom…

 1. Kralj Abdullah od Jordana, koji je prošle godine osudio palestinskog novinara na 15 godina zatvora uz težak rad

 

 1. Premijer Turske Ahmet Davutoglu, koji je zatvorio više novinara nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu

 

 1. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, čije oružane snage su prošle godine ubile 7 novinara u Palestini (više novinara je prošle godine umrlo samo još u Siriji)

 

 1. Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry. Podsjetimo, trojica novinara Al Jazeere su zatvorena u Egiptu više od godinu dana, nakon što su lažno optuženi a zatim i proglašeni krivima za pomaganje zabranjenoj Muslimanskoj braći. Dvoje novinara osuđeno je na sedam godina, a jedan novinar na deset godina zatvora.

 

Novinari Al Jazeere na sudu u Egiptu

Novinari Al Jazeere na sudu u Egiptu. Photo: Khaled Elfiqi/EPA

 1. Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, koja je prošle godine osudila novinara zbog „vrijeđanja vladinog službenika“

 

 1. Ministar vanjskih poslova Alžira Ramtane Lamamra, države koja je bez suđenja na 15 mjeseci zatvorila radijskog novinara, jer je navodno pomogao novinskom uredniku u bijegu iz zemlje. Taj urednik si je „dopustio“ raspravljati o zdravlju predsjednika, te je time ugrozio nacionalnu sigurnost.

 

 1. Mehdi Jomaa, premijer Tunisa, države u kojoj je nedavno bloger Yasinne Ayari osuđen na tri godine zatvora zbog „vrijeđanja vojske“.

 

Yasinne Ayari

Yasinne Ayari

 

 1. Premijeri Gruzije i Bugarske, zemlje u kojoj vlasti neprestano napadaju i premlaćuju novinare.

 

 1. Eric Holder, glavni državni tužitelj SAD-a, u kojima je policija nedavno u gradu Ferguson napala i pritvorila novinara Washington Posta, Wesleya Loweryja.

 

 1. Antonis Samaras, premijer Grčke, u kojoj je interventna policija pretukla i ozlijedila više novinara na prosvjedima u lipnju prošle godine.

 

 1. Generalni tajnik NATO-a, koji još treba odgovarati na sudu zbog namjernog bombardiranja i smrtnog stradavanja 16 srpskih novinara 1999. godine.

 

 1. Ibrahim Boubacar Keita, predsjednik Malija, u kojem se protjeruje novinare koji pišu o kršenju ljudskih prava.

 

 1. Šeik Khalid bin Ahmed al-Khalifa, vanjski ministar Bahraina, države koja je druga na svijetu po broju zarobljenih novinara u odnosu na broj stanovnika.

 

 1. Šeik Mohamed Ben Hamad Ben Khalifa Al Thani iz Katara, u kojem su na 15 godina zatvora usudili pjesnika Mohameda Rashid al-Ajama. Mohamed je usuđen zbog pjesme Jasmine, koja kritizira vlasti diljem Zalijebske regije.

 

 1. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je 2013. godine zatvorio nekoliko novinara koji su kritizirali njegov rad.

 

 1. Slovenski premijer Miro Cerar. U Sloveniji je upravo počelo suđenje novinarki lista Delo Anuški Delić, koju se tereti da je naštetila sigurnosti države zbog razotkrivanja aktivnosti slovenskih neonacista.

 

Anuška Delić pred sudom u Ljubljani

Anuška Delić pred sudom u Ljubljani

 1. Premijer Irske Enda Kenny, u kojoj se ‘bogohuljenje’ smatra kaznenim djelom te je kažnjivo s 25.000 eura.

 

 1. David Cameron, premijer Velike Britanije, u kojoj su vlasti natjerale list The Guardian da uništi dokumente koje su dobili od Edwarda Snowdena.

 

 1. Poljska premijerka Ewa Kopacz. Poljski policijski službenici upali su u ured magazina Wprost, nakon što je u njemu prošle godine objavljen tajno snimljeni razgovor dvaju vladinih dužnosnika.

 

 1. Saudijski veleposlanik u Francuskoj. Brojne svjetske organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava upozoravale su na saudijskog blogera Raif Badawia, koji je 2014. godine osuđen na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bičem. Unatoč brojnim svjetskim apelima, Raif je prije nekoliko dana kažnjen s prvih 50 udaraca.

 

Saudijski bloger Raif Badawi. Foto: Stefano Montesi (Demotix)

 1. Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su 2013. godine na mjesec dana pritvorili egipatskog novinara zbog sumnje da je član Muslimanskog bratstva.

 

Izvor: Storify.com

 Katarina Mikulić