Učenici i učenice snimili filmove Rušenjem barijera do slobode i S bijelim štapom

Mladi iz Učeničkog doma „Podmurvice“ posljednje su mjesece posvetili temi ljudskih prava i građanske participacije, kroz formu videoaktivizma, a njihovi video radovi nastali u tom periodu bili su predstavljeni u srijedu, 31. svibnja u Art-kinu, a sada su video radovi dostupni i online, na službenom Vimeo  kanalu udruge Filmaktiv.

Riječ je o rezultatima edukacijskog projekta “Reci, pa ispeci 2” koji od 2015. provode udruge Filmaktiv i PaRiter, u suradnji s Učeničkim domom “Podmurvice” Rijeka. Projekt je osmišljen kao odgovor na manjkavost obrazovnog sustava da uvijek i adekvatno odgovori na sve učestaliji govor mržnje u javnom prostoru, nasilje u obiteljskim i partnerskim odnosima, nasilje među mladima kao i na sve prisutnije inicijative usmjerene na isključivanje i neuvažavanje potreba i prava pojedinih manjina.

Imajući na umu važnost preuzimanja i prakticiranja uloge aktivnih građana već od srednjoškolske dobi, provoditelji edukacije aktualne su teme s učenicima obradili u formi videoaktivizma te s mladima podijelili znanja potrebna za izradu kratkog dokumentarnog filma. Kreativni izričaj u formi videa postaje tako način artikulacije potreba šire društvene zajednice a propulzivnost audiovizualnog sadržaja, medija bliskog srednjoškolskoj populaciji, također omogućuje kreativnu interpretaciju pojma građanina/građanke, ljudskih prava, odgovornosti, demokratskih vrijednosti i građanske svijesti.

Kako bi se upoznali sa specifičnim potrebama te brojnim fizičkim i društvenim barijerama pred slijepim i slabovidnim te osobama s invaliditetom, mladi su surađivali i s Emilom Mandarićem (Udruga slijepih Primorsko-goranske županije) te s Elizabetom Vega (RiOrgone – Inicijativa za zdravo življenje).

Na koji su način učenici Učeničkog doma „Podmurvice“ interpretirali svoju ulogu aktivnih građana/ki, pogledajte u videima:

Rušenjem barijera do slobode – Elizabeta Vega

Autori/ce i polaznici/e radionice: Luka Grce, Celeste Kaštelan, Ivan Ključarić, Marko Ribarić, Stipe Šurlina, Arijana Behlić i Helen Glad

 

S bijelim štapom

Autori/ce i polaznici/e radionice: Patricia Blažević, Sara Buneta, Andrej Čortoloman, Ivana Flego, Marina Gabrić
Klara Mihelčić, Iva Ribarić, Anamarija Šinkovac, Karlo Tomašić i Enđi Vozila


Projekt “Reci, pa ispeci 2” realiziran je uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.