Trgovina ljudima je najbrže rastuća grana kriminala u svijetu

Trgovina ljudima jedan je od najvećih zločina u svijetu i industrija koja donosi 32 milijarde dolara godišnje. Nakon droge i oružja, trgovina ljudima je treće najprofitabilnije kriminalno djelo, koje zadnjih godina bilježi stalni porast. Prema podacima američkog Ministarstva obrane, broj kriminala ove vrste je sa 72% iz 2008.godine porastao na 90% u 2014.godini. 

Prema definiciji Polaris Projecta, organizacije koja pokušava stati na kraj ovom zločinu, trgovina ljudima je “oblik ropstva u kojem pojedinci stječu profit od svojih žrtava, koje su prisiljene na naporne i teške radove.”

Jedna od zemalja u kojima je trgovina ljudima prilično raširena su Sjedinjene Američke Države, posebice na granici Kalifornije i Meksika gdje se na svakodnevnoj bazi događaju brojne ilegalne radnje tako što se ljudi, ali i droga i oružje, prenose preko pograničnih tunela nakon čega im se gubi svaki trag.

Sudbina ljudi nakon toga je neizvjesna: žene su većinom seksualno iskorištavane, a muškarci uzeti kao jeftina radna snaga. Žrtve su prisiljene raditi na različitim pozicijama i ulogama, uključujući restorane, salone ljepote, hotele…

Internet i razvoj društvenih mreža znatno olakšali posao trgovcima ljudima. Naime, oni ih koriste kako bi mogli komunicirati s potencijalnim žrtvama i namamiti ih u svoju mrežu. No, s druge strane Internet ima i pozitivnu funkciju: on je vrijedan alat u policijskim istragama pomoću te često ima bitnu funkciju u pronalasku počinitelja te spašavanju žrtve. Osim toga, društvene mreže pomažu u podizanju javne svijesti i pružaju virtualnu edukaciju o ovom problemu.

Unatoč tome, prema pisanju Seattle Post Intelligencera, vlast i policija se ne trude dovoljno kako bi spriječili trgovinu ljudima, što počiniteljima olakšava posao i daje im osjećaj da neće biti kažnjeni za počinjene zločine.

Sličnog je razmišljanja i Bradley Myles iz Polaris Projecta, koji je problem trgovine ljudima sažeo rekavši da je to „treći najveći i najbrže rastući zločin upravo zato što počiniteljima omogućuje spoj visokog profita, a niskog rizika“.

                                                                                   Klaudia Knežević

 

Izvori: Huffington Post, State of California,  U.S. Department of  Defense, Seattle Post Intelligencer