Slučaj blogera Raifa Badawija ipak ide na reviziju

Vrhovni sud Saudijske Arabije ipak je preuzeo slučaj Raifa Badawija, blogera koji je 2008. osnovao stranicu Liberalna Saudijska Mreža (Free Saudi Liberals) na kojoj je, između ostaloga, izrugivao rigidni teokratski sustav te zemlje, upućujući na nelogičnost i kontradikcije istoga, zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora i 1000 udaraca bičem.

Raif Badawi koji je, među ostalim, optužen i zbog “ismijavanja Saudijske moralne politike”, izveden je, početkom godine, na glavni trg grada Jeddaha gdje je zadobio prvih 50 udaraca bičem. Svjedoci tvrde da je bičevanje trajalo petnaestak minuta, unutar kojih je Badawi izrazom lica prikazivao kako prolazi kroz iznimnu bol, no nije izustio nikakav zvuk. Daljnje izvršenje kazne zbog medicinskih je razloga odgođeno od daljnjeg

Veliki broj stranih vlada kritizirao je izvršenje kazne, a Reporteri bez granica čin su nazvali “barbarskim”.
Raifova supruga, Ensaf Haidar, koja s njihovo troje djece od 2012. živi u Kanadi, izrazila je nadu da će  prebacivanje slučaja na Vrhovni sud donijeti pozitivnu promjenu u Badawijevom slučaju.

Istovremeno, Amnesty International provodi snažnu kampanju s ciljem stvaranja međunarodnog pritiska, kako bi se Badawijeva kazna ukinula te kako bi se, općenito, zaustavio progon novinara, pisaca, reportera u Saudijskoj Arabiji, u kojoj je sloboda govora na najnižim mogućim razinama.

Amnesty International poziva svjetsku javnost da pruži potporu Raifu Badawiju te navode pet načina na koje to svatko može učiniti:

  1. Tvitajte (o) Saudijskoj Arabiji. Saudijska Arabija jako je osjetljiva na svoju sliku i položaj u međunarodnim okvirima. Za početak, ovo su neki od profila na koje možete uputiti ‘tvitove’: @MojKsa (Ministarstvo pravosuđa), @NSHRSA (Državni ured za ljudska prava), @KSAMOFA (Ministarstvo vanjskih poslova)
  2. Tražite od svoje vlade da vrši pritisak na Saudijsku Arabiju. ‘Tvitajte’ vladinim dužnosnicima (npr. Ministarstvo vanjskih poslova, Predsjednik vlade i sl.) i tražite ih da učine sve kako bi se zaustavilo Badawijevo bičevanje.
  3. Kontaktirajte ambasadu Saudijske Arabije u svojoj zemlji. Zovite i šaljite fakseve sa zahtjevom da se odmah obustavi bičevanje te da ga se pusti iz zatvora. Za početak: Kalemova 40, 71000 Sarajevo; Tel: +387 33 211 861; Fax: +387 33 212 204; Email:
  4. Demonstrirajte ispred Ambasade Saudijske Arabije.
  5. Šaljite ‘tvitove’ podrške Raifovoj obitelji (@raif_badawi, @miss9afi)