Razlike u plaćama žena i muškaraca još uvijek su prisutne

Provedena istraživanja Međunarodne organizacije rada (ILO) pokazuju kako još uvijek postoje nejednakosti u plaćama žena i muškaraca, kao i između majki i žena bez djece.

Više od 50 godina nakon donošenja Equal Pay Acta u SAD-u i 45 godina nakon sličnog akta u Ujedinjenom kraljevstvu, žene širom svijeta zarađuju 77% plaće koju primaju muškarci, što je rast od samo 3% u zadnjih 20 godina, stoji u izvješću ILO-a. Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku  iz 2012. u Hrvatskoj žene u prosijeku zarađuju 90,4 % neto plaće muškaraca.

Od Deklaracije o ženskim pravima u Pekingu iz 1995. koju je potpisalo 189 država, razlika u zaposlenosti  muškaraca i žena smanjila se za 1%, što znači da je 1996. 50% žena i 77% muškaraca u svijetu bilo zaposleno, dok danas ti postotci iznose 52% i 80%, stoji u ILO-vom izvješću.

Osim toga žene koje se vrate s porodiljnog mogu očekivati manju zaradu od žena koje nemaju djecu, a razlika u plaći povećava se sa svakim novim djetetom.  Istraživanje iz 2005. pokazalo je da u  Ujedinjenom Kraljevstvu postoji velika vjerojatnost da  će žene s dvoje djece imati 25% manju plaću od žena bez djece.  U Belgiji, Nizozemskoj, Irskoj, Španjolskoj i Portugalu ta je razlika manja od 10%. U Francuskoj, Italiji i Danskoj situacija je obrnuta, pa će žene bez djece zarađivati  nešto manje od žena s dvoje djece.

Bv_ptD_CEAAa-tc

U izjavi za Guardian  ILO-va ekonomistica Kristen Sobeck tvrdi da se majke također češće prebacuje na poslove s nepunim  radnim vremenom, koji su manje plaćeni, kako bi uskladile poslovni i obiteljski život, ali i da su niske plaće kod majki povezane i sa diskriminacijom, podcjenjivanjem rada žena , kao i s politikom vlade koja se odnosi na roditeljski  dopust, radna prava i skrb o  djeci.

No, istraživanje je također pokazalo i određeni napredak. Postotak  država koje pružaju određeni oblik  porodiljnog dopusta danas je porastao na 51%, dok je 1995. iznosio 37%, iako 47% žena ostaje bez zaštite, i osim toga, žene su još uvijek često žrtve psihičkog i seksualnog nasilja  na poslu.

Izvor: Guardian