Raditi u trgovinama: prodavati vlastita prava za sitne novce

Rad u trgovinama, marketima i ostalim tipovima prodavaonica u 90% slučajeva obavljaju žene. Poznato je da trgovkinje nisu dovoljno plaćene za svoj posao, često rade prekovremeno što se uopće ne evidentira i ne plaća, a rijetko si mogu priuštiti dnevne odmore i pauze za marendu. Godišnji odmori mnogima su nedosanjani san, a slobobni dani u tjednu prava rijetkost. Istovremeno, broj zaposlenih radnica sve je manji, opseg poslova sve veći, a življenje postaje borba za preživaljvanje.

Dvije Riječanke s višegodišnjim iskustvom rada u trgovinama odlučile su za Radioaktivnu, radio-emisiju koja je dio projekta Prava rad i žene, progovoriti o nepravdama koje podnose trgovkinje.

Anita Pešut, djelatnica koja je tri godine radila kao blagajnica za veliki trgovački lanac, detaljno nam je opisala koje sve poslove obavljaju djelatnice u trgovini, kakve su im pritom plaće, radnička prava na odmore, a navela je primjere zlostavljanja trgovkinja od strane kupaca i poslodavaca koji nisu bili u stanju zaštiti svoje radnike. Trgovkinje poslodavcima predstavljaju najobičniju jeftinu radnu snagu, gotovo robove, a svaki i najmanji pokušaj izražavanja vlastita mišljenja kažnjava se smanjenjem plaće ili otkazom. Primjer navedenoga iz prve nam ruke prepričava druga gošća, prodavačica s petogodišnjim iskustvom rada za telekomunikacijsku tvrtku.

Rad u trgovinama gotovo je isključivo ženski posao, a podatak da se broj zaposlenih do 2012. smanjio za 20-ak posto, dok su se prodajna mjesta povećala za 30 posto upozorava na opasno kršenje ljudskih prava. Primjeri situacija s radnih mjesta koje su navele gošće radio-emisije Radioaktivne ukazuju na nepoštivanje prava na 12 sati stanke između dva dana. Gošće k tome objašnjavaju i oprimjeruju da trgovkinje u praksi tjedno rade više od 50 sati. K tome, radnice u trgovinama bivaju napadane, optuživane, zlostavljane i sve više gube samopoštovanje.

Na pitanja o tome što se i kako može učiniti u emisiji pokušava dati odgovor Zlatica Štulić, diplomirana pravnica i predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Emisiju u cjelosti možete poslušati na Mixcloudu udruge Pariter, a ostvarivanje emisije koja je dio projekta Prava, rad i žene, zahvaljujemo fundaciji Rosa Luxemburg.