Prva presuda francuskog suda protiv homofobije na društvenim mrežama

Sredinom siječnja ove godine troje je ljudi osuđeno, u Francuskoj, na temelju optužbe da su 2013. godine na popularnoj društvenoj mreži Twitter širili anti-gej mržnju izjavama poput “Spalimo gejeve” ili “Gejevi moraju umrijeti zato što…”.

Nakon što su mnogobrojni korisnici društvenih mreža osudili ovakvo poticanje mržnje i nasilja, francusko LGBT društvo Comité Idaho uspjelo je u svojoj nakani da ove slučajeve dovede pred sud.

Ipak, kazne koje je sud odredio za cyber nasilnike nisu pretjerano oštre: dvojica su osuđena na kaznu od 500 USD, a treći na 300 USD. Alexandre Marcel, predsjednik Comité Idaha, izjavio je kako je to definitivno premala kazna za prijetnje smrću.

Homofobne izjave i poruke gotovo su svakodnevna pojava na društvenim mrežama koje se trude ukloniti ih u što kraćem vremenu. No to nije dovoljno. “Sigurni smo da će ova presuda poslati poruku u svijet o tome kako internet nije mjesto bez pravila gdje se može činiti bilo što”, izjavio je Yohann Roszewitch, predsjednik SOS homophobie, francuske nacionalne organizacije za borbu protiv homofobije.

Dok je ovo prva ovakva presuda u Francuskoj, u Hrvatskoj je iz istog razloga, zbog širenja homofobije i mržnje na internetu, početkom 2013. godine jedan Splićanin kažnjen s 5.000 kuna. On je naime svojedobno iz nezadovoljstva zbog održavanja Pridea u centru Splita istaknuo kako bi se isti trebao održati u Marijanskom tunelu te je indirektno zaprijetio bacanjem bojnih otrova, a sve je, naravno, začinjeno uvredama na račun LGBT populacije. Na izjavu je reagirala Udruga Kontra, koja je slučaj prijavila Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, a ubrzo je 43-godišnji Splićanin i optužen prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Klaudia Knežević

Izvor: The Independent, RTL