Pregled aktualnih vijesti, 5.8. – 13.8.

Prethodnih dana u Hrvatskoj je najviše medijskog prostora zauzimalo obilježavanje 20. obljetnice Oluje vojnim mimohodom, oko čijeg  su se održavanja vodile polemike. Ovaj mimohod koji je održan u Zagrebu 4. kolovoza,  izazvao je  i prije održavanja reakciju dijela javnosti koja ovakvo obilježavanje ne podržava  i smatra ga nepotrebnim.

Obljetnica je održana i u Kninu 5. kolovoza, a u Rijeci je u HNK Ivana pl. Zajca na isti dan održan razgovor „Drugi rat“ sa pet žena, civilnih žrtava rata, koje su svoje priče podijelile s javnošću. Ovaj događaj nije mirno prošao, pa je tako interventna policija ispred kazališta morala  štiti sudionike i publiku od nasilnički nastrojene skupine prosvjednika.

Pripadnici Islamske države javili da su izvršili ubojstvo otetog  Tomislava Salopeka za čije su oslobođenje od Egipta zahtijevali puštanje muslimanskih  žena. Iako se još uvijek čekaju sigurne potvrde ove tragične vijesti, počele su kružiti fotografije njegova pogubljenja, a hrvatski mediji su odlučili da fotografiju neće prikazivati iz poštovanja prema pokojniku.

Migrantska kriza se i dalje nastavlja, naime u  Austriji je zaustavljen kamion koji je prevozio ilegalne migrante pretežito iz Afganistana.  Također su u sredozemnom moru spašene tisuće migranata nakon brodoloma blizu libijske obale.

U Ugandi, koja rigoroznim zakonima kažnjava homoseksualno stanovništvo, održan je Gay pride. Iako ovo pitanje nije u potpunosti riješeno, slavilo se odustajanje od zakona kojim je bila predviđena doživotna zatvorska kazna za homoseksualce.

U Fergusonu je obilježena godišnjica smrti mladog crnca Michaela Browna kojeg  je prije godinu dana usmrtio bijeli policajac, iako je mladić bio nenaoružan. Taj događaj pokrenuo je niz protesta zbog rasizma policijskih snaga i njihova vršenja nasilja nad afroameričkim stanovništvom. Mirnim prosvjedom ukazalo se na žrtve ovakve vrste nasilja.

Sjećanje na još jednu tragediju u nedjelju je bilo obilježeno u Nagasakiju, na koji je prije 70 godina bačena atomska bomba koja je usmrtila oko 74 000 ljudi.