Pregled aktualnih vijesti, 20.8. – 26.8.

Novost o ženskim pravima dolazi sa istoka, naime u Saudijskoj Arabiji žene će moći po prvi put glasati na državnim izborima. Unatoč ovom pomaku,  nisu u potpunosti samostalne, jer za mnoge  aktivnosti moraju tražiti dopuštenje muškarca.

Makedonska vlada planira uz pomoć vojnih snaga osigurati veću kontrolu izbjeglica i prelaska granice, dok  SAD najavljuje da bi sljedeće godine trebao primiti od pet do osam tisuća izbjeglica iz Sirije.

Iz Vlade poručuju da je Hrvatska spremna za prihvat izbjeglica ukoliko dođe do potrebe, a apelom Pomozimo izbjeglicama na području Jugoistočne Europe u dva dana sakupljeno je oko 70 000 kuna.

U Jemenu je zbog ratnog stanja zaustavljen dovoz hrane i humanitarne pomoći, što je uzrokovalo širenje gladi i bolesti koje pogađaju najranjivije skupine.

U Senegalu je sedmero muškaraca osuđeno na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci zbog homoseksualne orijentacije.

Skupljanje potpisa za inicijativu protiv Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) i Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma (CETA) i dalje traje, no ostalo je još nešto više od mjesec dana prije kraja ove akcije. U Berlinu će se na jesen održati i prosvjed u kojem će sudjelovati više od 30 organizacija.