Pregled aktualnih vijesti, 14.8. – 19.8.

Prema podatcima UNHCR-a 83 000 migranta zatražilo je azil u Srbiji, a najveći pritisak je jugu Srbije. Izbjeglice i migranti mogu u prihvatnom centru za evidentiranje potražiti potrebnu pomoć, a najavljeno je i otvaranje još jednog centra u Beogradu.

U Vukovaru je Gradsko vijeće izglasalo promjenu gradskog Statuta kojom dvojezični natpisi na javnim mjestima nisu predviđeni. Ministarstvo uprave će ovakvu odluku obustaviti ukoliko nije sukladna Ustavu.

Širom svijeta, kao i  u Hrvatskoj, obilježio se UN-ov Svjetski dan humanosti, koji je posvećen svim poginulim humanitarnim radnicima.

Na istoku Ukrajine bilježe se intenzivna bombardiranja i stradavanja civila. Radi pogoršanja sukoba u Ukraini, glavni tajnik UN-a uputio je upozorenje.

Otkriveni su novi detalji oko otmice Tomislava Salopeka. Unatoč objavljenim fotografijama i zvučnim zapisima koji upućuju na smaknuće, službena potvrda o ubojstvu nije donesena.

Najavljeno je istodobno održavanje Parade ponosa i Trans pridea u Beogradu, a neki smatraju da će to  potencirati visoki rizik i dodatnu netrpeljivost prema ovim zajednicama.