Pregled aktualnih vijesti 10.9.-16.9.

Povodom održavanja Dana solidarnosti s izbjeglicama “refugeeswelcome”, više udruga i inicijativa u Hrvatskoj zajedno je apeliralo na europske zastupnike i institucije da u skladu s temeljnim vrijednostima mira, ekonomske sigurnosti i jedinstva na kojima počivaju, revidiraju Zajedničku europsku politiku azila koja bi osigurala legalan i siguran dolazak i ulazak izbjeglicama u EU.

Uličnim performansom „Moje telo Moja Teritorija“, koji je održan u sklopu desetog festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise u Sarajevu, arivistkinje ACT Women iz Srbije upozorile su na seksualno nasilje nad ženama i posljedice s kojima se suočavaju žrtve.

Zelena akcija uputila je pismo ministru Siniši Vargi, pozivajući se na novu EU legislativu koja državama članicama omogućuje da ograniče ili zabrane uzgoj GM usjeva odobrenih u EU. Građani se pozivaju na potpisivanje pisma.

Izbjeglice iz Sirije prešle su Hrvatsku granicu, a u Tovarniku su ih mještani dočekali sa hranom i vodom. Diljem Hrvatske sakupljaju se osnovne potrepštine i donacije građana, pa tako i u gradu Rijeci.

U Srbiji se govori o izmjenama Zakona o zabrani diskriminacije i uvođenju jasnijih definicija, a Saša Gavrović, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra smatra da bi se time omogućila i bolja zaštita LGBT osoba.