Peru – jedno od najopasnijih mjesta za eko aktiviste

Prema izvještaju nevladine organizacije Global Witness, Peru je za aktiviste koji se bave zaštitom okoliša četvrta najopasnija zemlja svijeta  i druga najopasnija zemlja Latinske Amerike. U razdoblju od 2003. do 2014. godine zabilježeno je 57 ubojstava aktivista/ica koji su progovorili o temama vezanim za zaštitu okoliša i zemlje. Ova brojka mogla bi biti i veća nakon što se razriješe druga, nedovoljno istražena ubojstva za koja se trenutno prikupljaju dokazi. 

U intervjuu za Deutsche Welle, aktivist Chris Moye iz Global Witnessa objasnio je zašto je do ubojstava došlo te što to predstavlja za UN-ove razgovore o klimatskim promjenama, koji su se prošli mjesec odvijali u Limi, glavnom gradu Perua.  Naime, u posljednje tri godine broj smrtno stradalih aktivista porastao je za čak 60%, a najveći je broj ubojstava počinjen u sukobima policije i demonstranata koji se protive vađenju i eksploataciji nafte, plina i ugljena, a čija ekstrakcija značajno ugrožava okoliš i izvore pitke vode.

3

Demonstracije se odvijaju i zbog netransparentnog informiranja u prerađivačkoj industriji koje provode državni dužnosnici, a sve u svrhu što bržeg dodjeljivanja koncesija globalnim korporacijama koje se bave iskopima zlata i bakra. Ogroman su problem i ilegalna sječa šuma te netransparentne koncesije dodijeljene korporacijama koje se bave sječom šuma i vađenjem nafte. U rujnu je upravo zbog ilegalne sječe šuma ubijeno četvero ljudi. Oni su više od deset godina prijavljivali nedozvoljenu sječu na vlastitim zemljištima, zbog čijeg je intenziteta njihova mogućnost upravljanja imanjima gotovo dovedena u pitanje. Njihove prijave su, poput većine u Peruu, potpuno ignorirane.

Chris Moye izražava zabrinutost i sumnju da će državne vlasti u budućnosti išta promijeniti u svrhu zaštite zviždača i stanovništva. Naime, u posljednjem desetljeću 41 od 57 aktivista ubijeno je od strane policijskih snaga i pripadajućih državnih jedinica i unatoč tome, peruanska vlast je nedavno ojačala ovlasti policije u pogledu upotrebe oružja pri sukobima s demonstrantima. “Imajući u vidu sve navedeno, upravo država snosi najveću odgovornost za ubojstva aktivista”, smatra Moye.

S.B.