Performas Deborah de Robertis među 10 najvećih umjetničkih skandala u 2014. godini

ArtNet magazin izdvojio je deset najkontroverznijih skandala koji su obilježili umjetničke projekte u 2014. godini. Među njima se našla i luksemburška umjetnica Deborah de Robertis , koja je u svibnju, u pariškom Musee d’ Orsay, izvela performans kojim je otjelotvorila provokativno ulje na platnu Gustavea Courbeta, Porijeklo svijeta (L’Origine du monde).

Francuski slikar Gustave Courbet, 1866. godine, javnosti je predstavio djelo Porijeklo svijeta, a stoljeće i pol kasnije, obnaženo međunožje umjetnice de Robertis, uživo je predstavljeno muzejskim posjetiteljima, što je izazvalo brojne polemike i suprotstavljene reakcije.

Performans je dokumentiran u video uratku Mirror of Origin: u zlatnoj haljini i obnažene vagine, sjedeći širom raširenih nogu ispred samog Courbetovog platna, umjetnica izazva ovacije posjetitelja i zgražanje uprave muzeja.

 

Deborah je privedena u policijsku postaju zbog egzbicionizma, no za luksemburški  Wort izjavila je kako u okviru umjetničkog konteksta nije riječ o egzibicionizmu: izlaganje golog tijela nije učinila impulzivno, već planski.  Courbetovo platno prikazuje raskriljeno žensko međunožje, a sama je umjetnica  izložila očima javnosti ono što je francuski slikar prikazao zatvorenim: otvor vagine kojeg de Robertis naziva okom beskraja, okom porijekla.

Deborah se protivi optužbama muzeja koji performans opisuje opscenim i uznemirujućim. Prema njezinim riječima, ona pokušava postići sasvim suprotno: nastoji  ženskim senzibilitetom opisati nešto vrlo čisto i jednostavno.

S.B.