PaRiter slavi 2. rođendan!

Danas PaRiter slavi 2. rođendan! Tom prilikom bacili smo pogled unatrag, kako bi provjerili što smo do sad napravili, a pri tom smo shvatili da je toga više nego što smo mislili.

Krajem 2014., obilježili smo Godinu solidarnosti s narodom Palestine te informirali riječku javnost o događajima i posljedicama vojnog napada na Palestince u ljeto iste godine. Na taj smo način željeli prekinuti medijsku šutnju o ovom vojnom zločinu, kao i o izraelskom planskom, ilegalnom naseljavanju na palestinski teritorij.
Među prvima smo krenuli i u informiranje građana i lokalnih medija o štetnim posljedicama koje donose međunarodni sporazumi TTIP i CETA te skupili više 1000 potpisa građana koji se protive spomenutim sporazumima.
Nadalje, u tom smo periodu akreditirani kao prva EVS sending organizacija u Rijeci, čime smo omogućili mladim Riječanima da sudjeluju u dugoročnim EVS projektima izvan Hrvatske.

U veljači 2015. godine uvrstili smo Rijeku na svjetsku mapu gradova koji sudjeluju u najvećoj globalnoj akciji protiv nasilja prema ženama i djevojčicama „One Billion Rising“. Unatoč jakoj kiši, na isti dan 2016. godine, preko 70 žena i djevojčica otplesalo je koreografiju na pjesmu Break the Chain i poručilo NE NASILJU PREMA ŽENAMA. Na rodno uvjetovano nasilje željeli smo upozoriti i akcijom Svaka 3. žena “padne niz stepenice”, a tihim protestom Rijeka PROTIV nasilja prema ženama, na Riječkom Korzu, poručili smo vladajućim strukturama da nam je dosta čekanja te da zahtjevamo ratificiranje Istanbulske konvencije i njenu dosljednu primjenu u svakodnevici.

Jedna od sigurno najutjecajnih akcija bila je gerila akcija povodom 8. marta 2015. – Ulice ženama! Njome smo ukazali na činjenicu da je rodna neravnopravnost dio svakodnevice, iako je često ne vidimo tako, odnosno niti ne primjećujemo. Naime, od 675 riječkih ulica, samo ih 25 nosi imena ženskih ličnosti, a cilj ove akcije bio je da na jedan dan veći broj riječkih ulica ponese imena važnih ženskih ličnosti, čime smo, osim na neravnopravnost, ukazali i na važan i nezaobilazan doprinos žena u različitim sferama života i znanosti, a koji se u školskim udžbenicima i općenito zaboravlja i ne prepoznaje. Osviještavanje javnosti o važnosti ženskog stvaralaštva, nastavili smo izložbom portreta Znanost je ženskog roda, u kojem smo predstavile važne, a često nepoznate žene iz područja znanosti i tehnologije.

U sklopu akcije Hrvatska volontira, u suradnji s učenicima nekoliko riječkih škola, proveli smo projekt Rijeka bez barijera, tijekom kojeg smo obilježili arhitektonski nepristupačna mjesta i nepropisno parkirane automobile, zbog kojih je osobama s invaliditetom, kao i roditeljima s djecom u kolicima te starijim osobama onemogućeno neometano kretanje i sudjelovanje u javnom životu.

Naše veselje i zadovoljstvo bilo je na vrhuncu nakon što smo uspješno organizirali prvu živu knjižnicu, pod motom „Ne sudi knjige po koricama“. Preko 250 učenica/ka i građana potvrdio nam je da je ta jednostavna metoda odlična za razbijanje stereotipa, predrasuda i diskriminacije te uključivanje manjinskih i/ili marginaliziranih društvenih skupina u zajednicu. Iz tog razloga nas nije iznenadio niti veliki odaziv “živih knjiga” i “čitatelja” drugoj živoj knjižnici, s podnaslovom „Priče koje pišu žene“.

Prema Izvješću pučke pravobraniteljice za 2014. godinu, koje je podneseno Hrvatskom saboru, građani i dalje nemaju dovoljno informacija i znanja o tome što je diskriminacija i kako se od nje mogu zaštititi. Broj pritužbi na diskriminaciju pučkoj pravobraniteljici u blagom je porastu (6%), ponajviše temeljem rase, etničke pripadnosti ili nacionalnog podrijetla posebice prema Srbima i Romima te pripadnicima LGBT zajednice. Iz tog razloga intenzivno radimo (i radit ćemo) na obrazovanju mladih o ljudskim pravima i za ljudska prava, kao i na informiranju šire javnosti. Među ostalim, ugostili smo Interkulturalni pub kviz, a trenutno u sklopu projekta „Reci, pa ispeci“, u Učeničkom domu Podmurvice, provodimo radionice i filmske večeri o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i važnosti građanske participacije i civilnog društva. Budući da naše aktivnosti pokrivaju neformalno obrazovanje te da se zalažemo za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja o ljudskim pravima i demokratskom procesu u odgojno-obrazovni sustav, 2015. godine postali smo dio GOOD Inicijative, u sklopu koje ćemo nastaviti raditi na navedenim ciljevima.

Naravno, mnoge akcije i projekte nebi mogli provesti bez pomoći i sudjelovanja naših suradnika i partnera te ćemo ovu priliku iskoristit kako bi se zahvalili svim volonterkama i volonterima, korisnicama/ima, medijima, donatorima, partnerskim udrugama, među kojima posebno izdvajamo: Filmaktiv, Udruga SMART, SOS TELEFON – GRAD RIJEKA,Udruga Lori, Romsku Budućnost, CTK Rijeka, KOMBINAT, Regionalni info centar za mlade Rijeka, Udrugu slijepih i slabovidnih PGŽ, Udrugu osoba s mišićnom distrofijom PGŽ, Gradska knjižnica Rijeka, Građevinski fakultet Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Učenički dom “Podmurvice” Rijeka, plesne škole Flame, Lost in Wonderland i Magija, Inicijativu SVI MI – Za Hrvatsku svih nas, Inicijativu za Građanski odgoj i obrazovanje, Udruga Delta, Ured pučke pravobraniteljice RH, Druga Rijeka, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ! i Lushu Croatia. HVALA!