Osobni angažman ključan je za borbu protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama počeo se u svijetu, pa tako i kod nas, obilježavati 2002. godine, s namjerom da se osvijesti ovaj sve aktualniji problem.

O njemu se u posljednjih nekoliko godina počelo sve više javno govoriti i u Hrvatskoj, a statistike donose poražavajuće podatke:

“U zadnjih 5 godina u Hrvatskoj su nasilni partneri ubili 300 žena, samo prošle godine ubijene su 23 žene, žene su bile žrtve u više od 600 nasilnih slučajeva samo prošle godine, iako je godišnje prijavljeno oko stotinjak silovanja, realna brojka silovanih žena u Hrvatskoj iznosi oko 2000, žrtva u procesu suđenja za silovanje više vremena provede na sudu nego počinitelj u zatvoru. U Hrvatskoj je praksa da se za nasilja i silovanja daju minimalne kazne (za silovanje je to samo godina dana), prosjek kazni za silovanja u Hrvatskoj su 3.6 godina, a proces suđenja traje oko 5 godina, na sudu su registrirani i slučajevi koji su trajali i do 9 godina. Žene u prosjeku ostanu i do 10 godina sa nasilnikom prije nego ga se ohrabre ostaviti, a u čak 30 posto slučajeva pretučena žena je privedena u policijsku postaju skupa s nasilnikom.”, piše Slavonski.hr.

Dan 25. studeni nije odabran slučajno kao dan kada se obilježava borba protiv nasilja nad ženama. Ujedinjene su nacije upravo taj dan  proglasile Međunarodnim danom  borbe protiv nasilja nad ženama, u znak  sjećanja na sestre Mirabal koje je ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Sestre Mirabal do trenutka smrti djelovale su kao žestoke aktivistice i protivnice diktatorskog režima Trujilla.

Prema nedavnim istraživanjima, u Hrvatskoj je svake prijavljeno između 11.500 i 17.500 počinitelja obiteljskog nasilja. U čak 70% slučajeva žena je žrtva tog nasilja.

Iako ovaj dan ima veliku težinu i značenje za sve žene diljem svijeta, ipak je jasno kako se podizanje svijesti jednom godišnje neće riješiti ovaj duboko ukorijenjeni problem. Svatko od nas mora početi opažati i prijavljivati nasilje u svojoj neposrednoj okolini, kako bi se moglo djelovati na njegovom suzbijanju. Samo tako, malim koracima, odnosno osobnim angažmanom, primjećivanjem i davanjem važnosti ovoj problematici, svi skupa možemo doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama.

Statistike koje su prethodno spomenute poražavajuće su i zastrašujuće, ne samo za žene, već i za čitavo društvo. Nikako se ne smije umanjivati rasprostranjenost ovog problema, niti se smije zanemarivati. Jer, nažalost, sveprisutnost nasilja nad ženama tiče se svih nas! Svi smo dio toga i svi se moramo boriti i javno istupati. Jedini je to način da napravimo promjene.

Mia Mohorić