Novi oblici prosvjeda u režiji mladih američkih aktivista

Ovogodišnja proslava rođendana Martina Luthera Kinga u New Yorku, obilježena je masovnim ‘umiranjem’ (eng. ‘die-in’ ili ‘lie-in’, forma protesta u kojoj se sudionici prosvjeda ponašaju kao da su mrtvi), ispred najpoznatije njujorške robne kuće Bloomingdale’s. Sličan scenarij odvijao se i na više lokacija u Bostonu, u kojem su aktivisti pozivom na kolektivno ‘umiranje’ podsjetili na rođendan doktora Kinga. 

U ostalim se južnjačkim gradovima protestiralo i na granici fizičkih ekscesa: u Atlanti je grupa od 200 demonstranata zaustavila tradicionalnu komemorativnu paradu, dok je u St. Louiseu grupa protestanata nasilno prekinula jutarnju molitvu te je policija intervenirala kako bi se obilježavanje moglo nastaviti, prenosi New York Times.

Kartonska kutija s natpisom ‘Crnci umiru’, koja podsjeća na mrtvački sanduk, osvanula je u rukama protestanata ispred baptističke crkve Ebenezer  u Atlanti, u kojoj su Martin Luther King i njegov otac često propovijedali. Sa zahtjevima da se čuje i njihov stav, aktivisti su isticali kako im je dosta uljepšane verzije komemoracije.

U St. Louisu je, tijekom glazbenog dijela programa, desetak demonstranata uletjelo na pozornicu i otelo mikrofon te su glasnim povicima gradskoj policiji poručili: ”Policijo St. Louisa i KKK, koliko si djece ubila danas?!”, usporedivši ih na taj način s Ku Klux Klanom.

Na ulicama su se Chicaga javno izvikivala imena svih nedavno ubijenih Afroamerikanaca koji su nastradali u oružanim sukobima s policijom.

PROTESTS-REFER2-articleLarge
Američki aktivisti na taj su se način okrenuli novom vidu djelovanja: umjesto tradicionalnih protestnih marševa, javnih govora, zajedničke jutarnje molitve i činjenja društveno korisnih djela, novi je aktivizam, ogorčen nedavnim ubojstvima nekolicine nenaoružanih Afroamerikanaca koji su poginuli u sukobima s policijom, činom masovnog ‘umiranja’ energično upro prst u nepravdu i nejednakost američkih građana.

Sukobi su na neki način umanjili Kingov san: njegov poznati govor (I have a dream…), u kojem najavljuje jedinstvo svih Amerikanaca, bez obzira na boju kože, ovaj put nije isto doživljen niti unutar same komemorativne zajednice. ”Vratit ćemo pravi MLK praznik!”, izjavila je Aurielle Marie, dvadesetogodišnja aktivistica. ”Nećemo dozvoliti da oni koji nas ugnjetavaju vode memorijalnu paradu ili budu u njoj!”, dodala je referirajući se, među ostalim, na korporativne utjecaje na praznik i razvodnjavanje ideja o ekonomskoj i rasnoj jednakosti, o kojima je govorio King.

”San Martina Luthera Kinga još nije ostvaren” smatra Norell Edwards, student iz Washingtona te dodaje: ”Ovo je čin kojim, u jedinstvu i jednakosti, želimo završiti ono što je započeo.”

S.B.