Nigerija: Novorođenčad i djeca umiru u vojnim logorima

Amnesty International otkrio je da su jedanaestero djece mlađe od šest godina, uključujući četvero novorođenčadi jedni od 149 žrtava kažnjavanja u užasnim uvjetima u ozloglašenim vojarnama u Giwi, logoru u gradu Maiduguri u Nigeriji.

“Neprestano smo upozoravali na visoku stopu mortaliteta pritvorenika vojarni u Giwi, a ovi podaci pokazuju da ono ostaje mjesto smrti za odrasle i djecu.”  Netsanet Belay, Amnesty International

Intervjui s bivšim pritvorenicima i očevidcima, uz priložene snimke i fotografije dokaz su koji dokazuje da su mnogi pritvorenici umrli od bolesti, gladi, dehidracije i rana uzrokovanim vatrenim oružjem. Izvješće Amnesty Internationala “If you see it, you will cry: Life and death in Giva barracks” sadrži i satelitske snimke koje potvrđuju svjedočanstva očevidaca.

“Otkriće da su bebe i djeca umrli u užasnim uvjetima u vojnim logorima je traumatična i zastrašujuća. “Neprestano smo upozoravali na visoku stopu mortaliteta pritvorenika vojarni u Giwi, a ovi podaci pokazuju da ono ostaje mjesto smrti za odrasle i djecu”, rekla je iz Amnesty Internationala, Netsanet Belay, voditeljica za istraživanje i zagovaranje za Afriku.

“Ne postoje izgovori i odgode. Kaznionice u vojarnama u Giwi smjesta se moraju zatvoriti, a svi pritvorenici osloboditi ili uputiti gradskim vlastima. Vlada mora hitno uspostaviti sustave za sigurnost i zaštitu djece oslobođene iz vojarni.”

Amnesty International vjeruje da je u prebukiranim i nehigijenskim uvjetima u vojarnama u Giwi trenutno pritvoreno oko 1,200  ljudi. Mnogi su proizvoljno uhvaćeni tijekom masovnih uhićenja, često bez postojećih dokaza. Kada dospiju u vojarne uhićeni su, a onemogućen im je ikakav pristup vanjskom svijetu ili suđenju. Od svih uhićenih, 120 je djece.

Kažnjavanja i smrt djece

Od veljače je bar 12-ero djece umrlo u vojarnama u Giwi. Djeca mlađa od pet godina i bebe držane su u tri pretrpane ženske ćelije. Prošle je godine zabilježeno deseterostruko povećanje u broju pritvorenika, povećavajući se od 25 u 2015. godini do 250 tijekom prvih mjeseci 2016. godine. Nehigijenski uvjeti doprinose mnogobrojnim bolestima. Amnesty International saznaje da je u svakoj od tri ćelije bilo dvadesetak beba i djece mlađe od pet godina.

“Troje je umrlo dok smo bili ondje. Kada su djeca umrla nastala je ogromna tuga.”

Bivši pritvorenik vojarni u Giwi

Jedan je očevidac rekao da su vidjeli tijela osmero djece, uključujući petomjesečnu bebu, dvoje djece u dobi od dvije i pet godina, te dvogodišnjaka, trogodišnjaka i četverogodišnjaka.

Dva bivša pritvorenika izjavila su da su dva dječaka i djevojčica, u dobi od jedne do dvije godine, umrli u veljači 2016. godine. Jedan je od pritvorenika, dvadesetogodišnja žena, zatvorena u ženskoj ćeliji više od dva mjeseca tijekom 2016. godine je izjavila: “Troje je umrlo dok smo bili ondje. Kada su djeca umrla nastala je ogromna tuga.”

Drugi očevidac, četrdesetogodišnja žena zatvorena u vojarnama u Giwi više od četiri mjeseca izjavila je da su vojnici ignorirali molbe za medicinskom pomoći. “Male boginje su se pojavile kad je započelo toplije razdoblje. Ujutro ih je oboljelo dvoje ili troje, a do večeri petero beba. Vidjeli smo groznicu, tijela su bila vruća i plakali su cijeli dan i noć. Imali su crvene oči, a na koži je iskočio osip. Kasnije je došlo medicinsko osoblje i potvrdili da se radi o malim boginjama.”

Nakon smrti ove djece, potvrdila je da su medicinske posjete postale češće. Rekla je Amnesty International-u: “Svaka dva dana medicinsko je osoblje dolazilo u dvorište i govorilo da se bolesna djeca iznesu te da će ih doktor pregledati kod vrata i dati lijek.

Unatoč ovim mjerama djeca su umirala. Između 22. i 25. travnja jednogodišnjak, petogodišnjak i petogodišnjakinja su umrli.

Dječaci stariji od pet godina koji su uhićeni sami ili s roditeljima držani su u jednoj ćeliji. Kao i ostali pritvorenici, nije im bio dopušten pristup obiteljima i bili su u potpunoj izolaciji.

“Glad i žeđ i vrućina- to su najveći problemi.” Bivši pritvorenik vojarne u Giwi

Dva dječaka pritvorena u ćeliji izjavili su da ih obitelji nisu posjećivale, a da im je bilo dopušteno izaći samo kada su prebrojavani od strane vojnika.

Jedan od dječaka je opisao kako su obitelji uhićene zajedno kasnije razdvojene na ulazu u Giwu. “Njihov je otac bio u ćeliji, majka unutar ženske ćelije, a djevojčice su ostale s majkama.”

Opisujući uvjete kazne rekao je: “Glad i žeđ i vrućina- to su najveći problemi.” Drugi dječak pritvoren u istoj ćeliji rekao je: “Nije bilo dovoljno hrane. Bilo je veoma malo hrane.”

Masovna javna oslobađanja pritvorenika ranije ove godine, uključujući djecu i bebe, pokazali su da kažnjavanja djece u vojarnama u Giwi nije tajna.

Gradonačelnik general Hassan Umaru je 12. veljače 2016. godine tijekom oslobađajuće svečanosti za 275 pritvorenika koji su pogrešno zadržani zbog “sumnje da su uključeni u terorističke ili pobunjenička aktivnosti” izjavio da su od 275 oslobođenih “142 muškarca, 49 žena, 22 maloljetnika, 50-ero djece.” Prema vojnim izjavama, medijskim i izvješćima očevidaca, vojska je oslobodila najmanje 162 djece od srpnja 2015. godine.

Kažnjavanja i smrt odraslih

Najmanje je 136 muškaraca umrlo u Giwi u 2016. godini uz 28 muškaraca koji su očigledno imali rane od vatrenog oružja.

Neovisni stručnjak forenzički je analizirao fotografske i video dokaze izgladnjelih leševa 11 muškaraca i tijelo djeteta mlađeg od dvije godine. Bivši je pritvorenik rekao: “Ujutro bi otvorili ćeliju i uzeli kante urina i stolice. Idući je lijes (leševi) izneseni.

Tijela su donesena u mrtvačnicu u Maiduguri gdje ih je osoblje Borneove državne agencije za zaštitu okoliša (BOSEPA) premjestilo u kontejnere i kamione te pokopalo u neobilježene masovne grobnice na groblju u Gwangi.

“Suočeni s neprijateljem brutalnim kao Boko Haram, ključno je da ih nigerijska vojska porazi, ali uz poštovanje ljudskih prava i zakona. To je izazov u kojem očito podbacuju.” Netsanet Belay, Amnesty International

Jedan je očevidac za Amnesty International izjavio da kamioni BOSEPA-e dolaze na groblje dva ili tri puta tjedno od studenog 2015. godine, gdje osoblje pokapa tijela u odvojen dio groblja.

Fotografije snimljene unutar groblja pokazuju nedavno iskopane grobove u području koje je posjetilo BOSEPA osoblje. Satelitske slike snimljene tijekom studenog 2015. godine i ožujka 2016. godine pokazuju uleknutu zemlju na ovom području.

Užasni uvjeti

Prema izjavama očevidaca, uvjeti su najgori unutar muških ćelija. Jedan je 38-godišnjak koji je proveo četiri mjeseca u Giwi tijekom 2016. godine rekao da su pritvorenici dobili pola litra vode na dan. “Tamo je mala plastična posuda za hranu. Ljudi ju koriste za malu djecu. Samo smo to dobili za svaki obrok.”

Drugi čovjek, nedavno oslobođen nakon pet mjeseci u vojarni,  je rekao: “Ne postoje madraci pa spavate na podu. Pretrpano je. Možete leći, ali samo na stranu i ne možete se okretati.”

Pritvorenici nemaju prostorija za tuširanje, ćelije se rijetko čiste pa su bolesti mnogobrojne. Drugi bivši pritvorenik je izjavio: “Nitko nema majicu pa možete izbrojati rebra na tijelu. Nema čišćenja pa živite među bolestima. To je kao zahod. Moj brat i ja smo bili bolesni. Dijareja je veoma česta.”

Unatoč određenim mjerama kako bi se uvjeti poboljšali unutar vojarni tijekom 2014. i 2015. godine kada su pritvorenici dobivali hranu tri puta na dan, kao i pokrivače, madrace i češći pristup sanitarnom sadržaju i medicinskoj pomoći, nedavna masovna uhićenja čini se da su izbrisala neke od ovih prednosti i stopa smrtnosti je u porastu.

“Vrijeme je da predsjednik Buhari održi obećanje i pokrene hitnu istragu o ovim smrtima,  i bez odgode oslobodi djecu i zatvori vojarne kaznenog centra u Giwi.” Netsanet Belay, Amnesty International

“Suočeni s neprijateljem brutalnim kao Boko Haram, ključno je da ih nigerijska vojska porazi, ali uz poštovanje ljudskih prava i zakona. To je izazov u kojem očito podbacuju.”, izjavila je Netsanet Belay.

“Smrt pritvorenika u sjeverno-istočnoj Nigeriji nije ništa novo, ali kako pretrpanost raste, rastu i brojevi izgladnjelih leševa iz vojarni u Giwi, između njih i beba i mlađe djece.

“Nakon godine od saznanja da je veliki broj umro u kaznionicama, vrijeme je da predsjednik Buhari održi obećanje i pokrene hitnu istragu o ovim smrtima, bez odgode oslobodi djecu i zatvori vojarne kaznenog centra u Giwi.”

Za fotografije, satelitske slike i kopiju izvještaja posjetite:

https://amnesty.box.com/s/3g27l903xwlxnnh7x62z3srivgr6a0zo

Pogledajte izvještaj Amnesty Internationala o smrti pritvorenika iz lipnja 2015. godine:

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/06/nigeria-senior-members-of-military-must-be-investigated-for-war-crimes/

Pozadina

Najmanje 149 pritvorenika umrli su u kaznenim postrojenjima unutar vojarni u Giwi u Maiduguri između siječnja i 28. travnja 2016. godine. Najsmrtonosniji bio je ožujak s 65 smrti dok je tijekom travnja umrlo 39-ero ljudi, uključujući osam beba i djece.

Zabrinutost o uvjetima unutar vojarni u Giwi i ostalim vojnim kaznionicama povećana je od 2013. godine. Izvješće Amnesty Internationala je u lipnju 2015. godine objavilo da je od 2011. godine 7,000 pritvorenika umrlo u vojnim kaznionicama u Nigeriji od posljedica izgladnjivanja, žeđi, bolesti, mučenja i nedostatka medicinske pomoći. Izvješće je pokazalo da je tijekom 2013. godine više od 4,700 tijela dovezeno iz vojarni do mrtvačnice.

U veljači 2016. godine je načelnik vojnog osoblja izjavio za Amnesty International da su uvjeti u vojnim kaznionicama značajno bolji od prikazanog u izvješću te da su vojarne u Giwi i ostale vojne kaznionice na sjeveroistoku “privremeni centri” i osumnjičenici se ubrzo premještaju u kaznionice izvan sjeveroistoka.

Prenapučenost u vojarnama u Giwi posljedica je proizvoljnih masovnih uhićenja i kazni u državi Borno. Otkad je vojska preotela gradove pod kontrolom Boko Harema tijekom 2015. godine, obližnji su seljaci pobjegli u ova vojno kontrolirana područja. Ljudi, osobito muškarci i tinejdžeri uhićeni su po dolasku u gradove poput Banki i Bame ili nakon boravka u kampovima za interno raseljene osobe (IDP). Amnesty International zabilježili su tri slučaja takvih masovnih proizvoljnih uhićenja nekoliko stotina ljudi tijekom 2016. godine. Ta su uhićenja, čini se, proizvoljna, slučajno profiliranje temeljeno na individualnom spolu i dobi, a ne dokazu o kriminalnim radnjama.

Amnesty International je pisao načelniku vojnog osoblja 12. travnja 2016. godine zahtijevajući odgovor na dokaze i daljnje informacije o smrtnim slučajevima u kaznionicama, a odgovorio je 20. travnja 2016. godine usmjerujući Amnesty International na Ured Glavnog državnog odvjetnika. Odgovora na dokaze na koje se u pismu ukazivalo nije bilo. Amnesty International pisao je državnom odvjetniku i šefu obrane osoblja 27. travnja 2016. godine. Odgovor do danas nije dobiven.

Oslobođeni pritvorenici vjerojatno će se suočiti sa stigmatizacijom kao posljedicom njihove kazne. Vlada stoga hitno mora uspostaviti mehanizme za zaštitu bivših pritvorenika, osobito djece.

Link na izvorni tekst: Amnesty International

Autor/ica: Amnesty International

Izvorni naslov: Nigeria: Babies and children dying in military detention

Prevela/o i prilagodila/o: Petra Lukić