Mračna strana Ria 2016: 20 obitelji unatoč svim očekivanjima dobilo borbu za ostanak u svojim domovima

Piše Josefina Salomón, spisateljica za Amnesty International @josefinasalomon

Ovo je priča s neočekivanim završetkom. Istinska borba Davida protiv Golijata.

S jedne strane nalazi se 20 obitelji koje žive u ruševinama nekadašnje vitalne zajednice od 600 obitelji uspostavljene prije pet desetljeća, a koje su smještene ispred današnjeg Olimpijskog parka u Riu i jedne od žarišnih točaka gradskih nekretnina.

Njima se, s druge strane, suprotstavlja neslomljiva volja vladajućih autoriteta Ria de Janeira, odlučnih da natjeraju ljude sa se isele s tog područja, bez obzira na to što su im dodijelili pravo da tamo žive cijelo stoljeće.

Uslijedili su mjeseci brutalnih sukoba, na sudovima i ulicama, pri čemu je više od polovice stanovnika zajednice bilo prisiljeno napustiti svoje domove, a neki su i nasilno deložirani.

8594622feb9366ac6c5fd07e9145e39d830d4591

Vila autodromo nalazi se preko puta Olimpijskog parka ©Amnesty International/Sergio Ortiz Borbolla

 Maria da Penha, 51-godišnja majka i jedna od najglasnijih članica zajednice, napokon se smiješi, iako s oprezom. Protiv svih očekivanja, nemilosrdna kampanja koju je vodila mjesecima uspješno je osigurala ugovor s općinom koji omogućava 20 obitelji da ostanu na svojoj zemlji. Lokalna općina pristala je izgraditi nove domove za njih, a izgradnja bi trebala započeti sredinom svibnja.

„Još uvijek smo puni nepovjerenja zbog svega što su nam vladajući autoriteti učinili, zbog svega što smo prošli. Početak izgradnje kuća koje su nam obećali biti će prava pobjeda za nas, za sve koji nas podržavaju kao i za sam grad. Još uvijek čekamo sretan završetak“, izjavila je Maria, koja danas stanuje u crkvi nakon što je kuća koju je dala sagraditi srušena u ožujku prošle godine.

Trnovit put do pobjede

Skrivene u jednoj od četvrti u nastajanju, 45 minuta udaljene od pomodne plaže Ipanema, jedva 30 kuća stoji među ruševinama četvrti koja je nekada bila dom za više od 600 obitelji. Nekolicina preostalih stanara okruženi su podsjetnicima na dugu i bolnu borbu koju su vodili da zadrže svoje domove: gomilama ruševina, grafita, spaljenim vrećama smeća, odbačenim igračkama i slomljenim televizorima.

Prije godinu dana Vila Autódromo bila je živahna zajednica. Poznata kao jedna od ‘mirnih favela’ Rio de Janeira, preživjela je ratove narko kartela koji su uništili milijune života. Imala je restorane, park za djecu, kulturni centar i crkvu. Međutim, nakon što je mjesto postalo žarišna točka za nekretnine u jednom od najskupljih gradova Južne Amerike, sa svečanosti za otvorenje Olimpijskih igara 2016. na pomolu, vlasti su odlučile da ga zajednica mora napustiti. Maria i njeni susjedi uzvratili su udarac na sudu, gdje su se s pravom godinama borili za ostanak na svom posjedu.

Duga bitka

Možda i bez svog znanja, kroz naizgled beskrajne bitke za zaštitu zajednice, Maria da Penha Silva i mnogi njeni susjedi postali su aktivisti/ce. Maria se preselila u Vilu Autódromo pred gotovo tri desetljeća u nadi za mirnim životom. Već nekoliko godina nakon, vlasti su počele s istjerivanjem ljudi iz njihovih domova.

Nova prijetnja pojavila se čim je Rio de Janeiro odabran za domaćina Olimpijskih igara, kada su vlasti započele s traženjem lokacije za izgradnju novih objekata. Njihov lijepi pojas zemlje oko jezera nametnuo se kao prvi izbor.

Građevinski radovi započeli su gotovo odmah. Lokalni autoriteti su se htjeli pobrinuti da, u trenutku kada Rio zaželi dobrodošlicu cijelom svijetu, Olimpijski park i njegove dvorane, bazene, arene i centar za medije okružuje samo savršeno uređen gradski park i prometna cesta koja ga povezuje s centrom. Nekim stanarima nudili su novac ili novi stan ako odu. Mnogi koji su se preselili izvještavaju kako je njihov smještaj loše izgrađen i opasan. Na preostale stanare polako je izvršen pritisak da odu. Uskraćena im je voda i električna energija, otkazan je odvoz smeća, a nakon nekog vremena komunalci su počeli nenajavljeno buldožerima prisilno iseljavati ljude. Maria i ostali stanari teže su ozlijeđeni tijekom deložacije.

d306140d0f74ffd7a2d8897c51a6ee6be287a6e5

Maria da Penha je za vrijeme deložacija zadobila teže ozljede ©Amnesty International/Sergio Ortiz Borbolla

 Budući da je Maria izgubila trosobnu kuću koju je gradila šest godina, trenutno živi sa susjedima u bivšoj lokalnoj crkvi, a njena skromna imovina spremljena je u nekoliko vreća za smeće i kartonskih kutija.  „Sve je to bilo vrlo teško proživljavati. Sretna sam što sam imala snage da se oduprem. Srušili su naše domove, ali ne mogu poništiti naše pravo da budemo ovdje“, izjavila je Maria.

Svoje dane i noći Maria provodi šetajući i obilazeći susjede koji su postali njena obitelj, a posjetiteljima redovito pokazuje kako je njihov životni prostor nekada izgledao. Potrebno je mnogo mašte da se zamisli mjesto koje ona opisuje s takvom strašću; kuću koju je izgradila, ceste bez krhotina i otpada, 500 stabala koja su nekada okruživala četvrt i štitila od nesnosne topline. Zapravo, teško je i čuti Mariju dok priča zbog zaglušujuće buke kamiona koji grade Olimpijsko selo preko puta.

d77fd2e5deaee421d6c754e79e32fec9298dc776

Vila Autodromo ©Amnesty International/Sergio Ortiz Borbolla

Danas Vila Autódromo i Olimpijski park jasno ističu loše strane Brazila. Simbol međunarodnog statusa Ria nalazi se uz bok Marijinoj tragediji, a dubok ponor dijeli bogatu manjinu i marginaliziranu masu u sklopu najvećeg gospodarstva Južne Amerike. Blistave nove zgrade s jedne strane, krš i očaj s druge.

Njihova borba služi kao primjer svim drugim zajednicama diljem Brazila koje se nastavljaju boriti da zadrže svoje domove.

Unatoč sporazumu koji su uspjeli sklopiti s nadležnim tijelima, mnoga pitanja su ostala otvorena; primjerice kako će točno ugovor biti proveden te kada će stanovnici Vile Autódromo imati nove stanove. Ipak, Maria je zasad zadovoljna. „Uzeli su mi novac, dom i sve ostalo, ali nikada nisam pomišljala na to da posustanem. Postoje stvari koje su neprocjenjive. Osobna sreća i ljudska prava neke su od tih stvari“.

Detaljnije o ‘čišćenjima’ koja provode lokalni autoriteti i brazilska vlada možete pronaći ovdje.

Link na izvorni tekst: Amnesty International

Autor/ica: Josefina Salomón, Amnesty International @josefinasalomon

Izvorni naslov: The dark side of Rio 2016: 20 families win fight to stay in their homes, against all odds

Prevela/o i prilagodila/o: Ema Žufić