Makedonija: Enjoy in the EVS challenge

Svega 10 dana nakon povratka iz Bugarske o kojoj ste mogli prethodno čitati, dobila sam priliku da sudjelujem na još jednoj razmjeni, ovaj put destinacija je bila Makedonija, preciznije Bitola. Enjoy in the EVS challenge naziv je treninga na kojem je uz Hrvatsku sudjelovalo još 8 zemalja: Makedonija, Republika Češka, Turska, Palestina, Azerbejđan, Armenia, Španjolska i Srbija.

Pariter

U kišnoj Makedoniji dočekala nas je iznimna gostoljubivost domaćina iz Bitole, organizacije Sfera Voluntary. Mladi su to volonteri vatrogasci (Sfer- Young Volunteers Firefighters) koji uz svoju primarnu namjenu organiziraju i treninge poput ovoga, ali i EVS.

Za one koji nisu dovoljno upoznati EVS je skraćenica od European Voluntary Service (Europska volonterska služba), a EVS kao praksa jest dugotrajno ili kratkotrajno volontiranje u odabranoj zemlji odnosno udruzi, ovisno o osobnim potrebama i interesima volontera, ali i same udruge. Sfera se već duži niz godina bavi i EVS-om, pa je iz tog iskustva i kvalitetne suradnje sa ostalim organizacijama i nastao ovaj trening kojem je upravo to tematika.

Enjoy in the EVS challenge bio je praktičan trening koji je sve sudionike nastojao u kratkim i sažetim crtama uputiti u proces organizacije EVS-a, ali i ostalih treninga i razmjena mladih. Ono što je bilo vrlo kvalitetno jest praktični dio gdje smo mi sudionici sami dobili zadatak izraditi projekt koji bi se u budućnosti mogao i provesti odnosno aplicirati. Konačni produkt ovog treninga bio je EVS manual čija je namjena prvenstveno onima koji su početnici u organizaciji razmjena mladih. Organizacija projekta odnosno razmjene ili treninga vrlo je složen i dugotrajan posao koji zahtjeva napore, upornost i veći broj sudionika koji moraju predano raditi dodijeljeni im posao. Ono što je zanimljivo da je prosječno trajanje ovakvih projekata 3 do 10 mjeseci, a sama aktivnost traje upravo koliko sam ja prisustvovala u Makednoji, dakle minimalno 7 dana.

Ako sažmem u svega par riječi, iza mene je još jedno bogato iskustvo, nove informacije, poznanstva, suradnje, ali i prijateljstva. Ovaj trening svako će doprinijeti i mojem budućem djelovanju u Udruzi PaRiter, budući da ovih dana intenzivno radimo na pridobivanju EVS akreditacije, s kojom će zainteresiranim mladim omogućiti odlazak na dugoročno ili kratkoročno volontiranje u inozemstvo, a i organizirati treninge u Hrvatskoj.

Mia Mohorić