Kontroverzna deportacija Leonarde Dibrani proglašena valjanom

Francuski sud u Nancyju odbio je žalbu romske obitelji, porijeklom s Kosova, na deportaciju iz 2013. godine, čime im je onemogućen povratak u Francusku. Sud je ustanovio kako je provedba deportacije bila u skladu sa zakonima te zemlje, no u izvješću je istovremeno kritizirao njenu provedbu.

Kako prenosi France24, unutarnja istraga ministarstva pravosuđa pokazala je kako je kontroverzna deportacija petnaestogodišnje Romkinje i njene obitelji bila zakonita, no kako je policija trebala provesti slučaj s više racionalnog rasuđivanja.

Francuska policija je uhapsila Leonardu Dibrani dok se nalazila u autobusu, prilikom odlaska na školski izlet. Sam čin je izazvao kontroverze, pošto francuski zakon zabranjuje deportaciju učenika unutar i u blizini škola.

„Ne želim živjeti ovdje. Ovo je za mene strana zemlja. Želim otići u Francusku, želim otići doma“, kazala je Leonarda.

Na deportaciju su reagirali i Leonardini učitelji, koji su Leonardu opisali kao dobru učenicu, koja je u Francusku došla u vrlo ranim godinama.  U službenoj izjavi koju izdali tim povodom, istaknuli su da su „šokirani zbog metoda koje se upotrebljavaju kako bi se Romska djeca deportirala u zemlje koje ne poznaju, niti čije jezike govore“.

Svojedobno, francuski predsjednik François Hollande se, zbog ovog slučaja, našao na valu međunarodnih i nacionalnih kritika, čak i unutar svoje stranke te je u zemlji pokrenut niz prosvjeda u kojima su srednjoškolci, studenti i ostatak pučanstva izrazili nezadovoljstvo strogom imigracijskom politikom koju je uspostavio Hollandov prethodnik, Nicolas Sarkozy.

Brutalna deportacija razdvojila je obitelj Dibrani. Otac Resat živi s dvije kćeri u Kosovskoj Mitrovici, dok Leonarda s majkom, braćom i sestrama živi u Sisku kod ujaka. Iako razočarana presudom, Leonarda se još uvijek nada kako će se jednog dana vratiti u Francusku, no unatoč tome polako uči hrvatski jezik te pokušava, preko majke, dobiti hrvatske dokumente.

Ozren Maričić

Izvori: Spiegel, Al Jazeera, France24