Kaotično stanje s kosovskim migrantima na srpsko-mađarskoj granici

U jeku egzodusa stanovnika s Kosova, Mađarska postaje zemlja koja čini prvu stanicu za odlazak u druge zemlje Europske unije. Broj imigranata koji svaki dan budu uhićeni posljednjih dana oscilira između 667 i 1.696 ljudi, a kako stoji u priopćenju koje je izdala mađarska vlada, u šest dana je uhićeno gotovo 8.000 imigranata, većinom kosovskih Albanaca.

Najveći broj uhićenja događa se južno od grada Szegeda koji se nalazi blizu srpske granice što predstavlja problem lokalnim vlastima. Antal Rogan, član konzervativne stranke koja je trenutno na vlasti u Mađarskoj, pozvao je na promjenu zakona kako bi se ubrzalo protjerivanje ekonomskih imigranata koji ne mogu dobiti status izbjeglica.

Većina kosovskih izbjeglica kroz Mađarsku želi ući u ostale zemlje zapadne Europe, a oni koji budu uhićeni imaju pravo podnijeti molbu za azil i pritom dobivaju nužni smještaj. Razlog ovakve situacije je taj što stanovništvo s Kosova bježi u potrazi za boljim životom, budući da se radi o jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja. Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, državljanima Kosova je za ulazak u Europsku uniju potrebna viza.

Tipično putovanje za imigrante počinje u Prištini odakle autobusima putuju u Palić na sjeveru Srbije. Kada tamo stignu, migranti su prepušteni na milost i nemilost krijumčarima, koji naplaćuju u prosjeku 300 eura po osobi za ilegalno prebacivanje preko granice s Mađarskom. “Ovdje sam sa ženom i dvoje djece već drugu noć. Naplaćuju nam 100 eura po sobi i traže 980 eura da nas odvedu u Mađarsku”, priča Selman (32), pokazujući na vilu Lira gdje je njegova obitelj smještena. Unutar vile, hodnici su krcati ljudima, kao i u drugim vilama i hotelima u ovom gradu.

Albanski pisac Ismail Kadare, koji živi u Francuskoj, smatra da masovni odlazak Albanaca sa Kosova predstavlja neku vrstu raseljavanja, odnosno, kako kaže, genocida i uništenja jedne nacije. “Ovo što se događa nije bijeg nego je jedna vrsta raseljavanja. Raseljavanje je jedna od najtežih formi genocida, to je metoda uništenja jedne nacije. Saznao sam sa strašnim užasom da među onima koji bježe ima i 6.000 albanske djece iz osnovnih škola”, kazao je Kadare u intervjuu za Glas Amerike.

Prema podacima Ureda za imigraciju i državljanstvo, Mađarska je u siječnju primila 13.000 zahtjeva za azil. U 2014. godini zaprimili su 43.000 zahtjeva za azil, a samo za usporedbu podatak da je 2012. godine upućeno samo 2.200 zahtjeva za azilom.

Majda Bembić