Kako postati jedan od 100.000 EVS volontera?

Ove godine Europska volonterska služba slavi 20 godina, a ti ju još nisi okusio/la? E pa, vrijeme je da probaš! Prijavi se na dvosatnu radionicu tijekom koje možeš saznati kako postati EVS volonter.

Na radionici “Kako postati jedan od 100.000 EVS volontera?” koja će se održati u četvrtak, 05. svibnja, u Centru tehničke kulture Rijeka (Školjić 6, 1. kat) s početkom u 14 sati moći ćeš saznati kako pronaći organizaciju iz Hrvatske koja je akreditirana za provedbu programa te europsku organizaciju u kojoj želiš volontirati.

Na jednom mjestu okupit ćemo tri organizacije iz naše lokalne zajednice akreditirane za provedbu programa EVS – udrugu PaRiter, Žmergo i CTK Rijeka – čije će predstavnice i volonteri dati odgovore na sva pitanja koja se motaju po glavama potencijalnih EVS volontera/ki.

Prvo ćemo objasniti što je to uopće Europska volonterska služba, koji su uvjeti prijave, kako izgleda baza organizacija i prilika za volontiranje, a potom će svoja iskustva podijeliti mladi iz Hrvatske koji su bili na službi kao i mladi koji su u Hrvatskoj na službi.

Radionicu ćemo završiti ispunjavanjem prijave za EVS službu – učit ćemo kako se javiti organizaciji primateljici, tj. kako prilagoditi svoj životopis i napisati motivacijsko pismo da baš vas europska organizacija prepozna kao super volontera/ku.

Na radionicu se možeš prijaviti ispunjavanjem obrasca na Internet stranici CTK Rijeka.

Mala slika za clanak - EVS

Europska volonterska služba (EVS) dio je programa Erasmus+, a omogućuje mladima (u dobi od 17 do 30 godina) da volontiraju diljem Europe i šire, a nudi i organizacijsku potporu pri pružanju prilika za volontiranje. Kao probni program Europske komisije Europska volonterska služba utemeljena je 1996. godine i do sada je omogućila da preko sto tisuća volontera/ki da svoj doprinos cilju u koji vjeruju. Volonteri/ke EVS-a pružali su potporu izbjeglicama, zaštiti okoliša, djeci i starijim osobama te sudjelovali/le u raznim kulturnim događajima i brojnim drugim hvalevrijednim inicijativama.

Osnovne informacije o Europskoj volonterskoj službi

Mladi volonteri/ke koji/e imaju priliku volontirati u programu EVS-a primaju naknadu za putne i životne troškove te dobivaju džeparac, osiguranje i karticu s popustima.

Zahvaljujući EVS-u u 2014. oko 10 000 mladih ljudi volontiralo je u okviru programa Erasmus+. S proračunom dostupnim tijekom programa Erasmus+ očekujemo da ćemo u razdoblju od 2014. do 2020. moći podržati do 100 000 volontera/ki EVS-a.

Elektronička baza organizacija i prilika za volontiranje u EVS-u omogućuje ravnopravan pristup informacijama o međunarodnom volontiranju i onim mladim ljudima koji možda nemaju jaku organizacijsku mrežu.

Svrha Baze mogućnosti za volontiranje omogućiti je mladima zainteresiranima za volontiranje da pronađu odgovarajući EVS projekt i stupe u kontakt s organizacijama. Organizacije koje sudjeluju u EVS-u mogu tu bazu podataka koristiti za oglašavanje slobodnih mjesta i toplo im preporučujemo da to i urade.