Kad knjige progovore: Živa knjižnica održana u Narodnoj čitaonici

U prostorima Narodne čitaonice u Rijeci,  u četvrtak, 8. ožujka, održano je prigodno događanje – Živa knjižnica – Priče koje pišu žene – koje je financijski podržala filia. Tim povodom je preko osamdeset građanki i građana odlučilo provesti određeno vrijeme s pripadnicama nacionalnih, vjerskih i rodnih manjina, te drugih žena koje su svakodnevno diskriminirane radi svojih identiteta, te na jedan nesvakidašnji način obilježiti Međunarodni dan žena.

Narodna čitaonica jučer je na nekoliko sati postala živa knjižnica. Ova knjižnica funkcionirala je poput svake druge knjižnice – građani i građanke su dolazili u knjižnicu, upisali se i odabrali knjige koje žele pročitati. No, ono što razlikuje “običan” dan u knjižnici od ovoga bilo je to da su knjige bile – žene.

Foto 2_Damir Jevtic

U dvadesetpetominutnim razgovorima, čitatelji su imali prilike voditi dijalog s ljudima koje do tada možda nikad nisu imali priliku upoznati. Na policama knjižnice našlo se dvanaest živih knjiga, među kojima su bile pripadnice seksualnih manjina, osobe s invaliditetom, pripadnice nacionalnih manjina, socijalno ugrožene osobe, te pripadnice vjerskih manjina.

Kao i u dosadašnjim knjižnicama, interes posjetitelja/ica je bio velik i žive knjige nisu imale minute odmora, a knjiga dojmova je puna pohvala. “Veseli me što sam imala priliku upoznati i popričati sa ženama koje imaju zanimljive i bogate priče. Predivno iskustvo. Veselim se idućem dolasku.” napisala nam je Natalija, dok smo od učenika i učenica iz obližnje srednje škole saznale da je Živa knjižnica “Predivno, inspirirajuće iskustvo”, te nam je napisano da da je ovo “… izvrstan način za razbijanje suludih predrasuda. Ljubav za različitost!”

Foto 3_Damir Jevtic

Metoda žive knjižnice potječe iz Danske, a njezin je cilj borba s predrasudama i stereotipima te suzbijanje diskriminacije prema manjinskim skupinama u društvu. U srži žive knjižnice nalazi se osobni kontakt, odnosno mogućnost samostalnog formiranja mišljenja te prevladavanje postojećih predrasuda, koje često proizlaze iz neznanja. U riječkoj živoj knjižnici posjetitelji su tako dobili priliku da saznaju nešto više o tome što je transrodnost ili panseksualnost; kakav je život beskućnice u Rijeci i još mnogo drugih detalja i situacija iz života ljudi koji se iz različitih razloga nalaze na margini društva i čije priče čujemo rijetko ili nikada.

Veliki broj posjetitelja i posjetiteljica, kako u knjižnici koja je održana na Medicinskom fakultetu 3. ožujka, tako i jučer, u Narodnoj čitaonici na Korzu dokazuje kako je Rijeka spremna za razbijanje predrasuda kroz ovako inovativnu metodu.