Jučer održan Svjetski dan seoskih žena

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu te se obilježava svake godine, 15. listopada.

Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji, još su uvijek izložene različitim oblicima diskriminacije. Njihova uloga, kako u društvu i zajednicama u kojima žive, tako i u obiteljima, još je uvijek neprepoznata i marginalizirana, a posao koji svakodnevno obavljaju je podcijenjen i nepriznat.

S obzirom na očiti nedostatak podataka koji bi dali jasniju sliku o životu žena na selu, tijekom 2009., 2010. i 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede je provelo Istraživanje o statusu, svijesti i potrebama seoskih žena u Republici Hrvatskoj. Odgovori sudionica istraživanja, njih 1656 iz ruralnih područja 18 županija, ukazali su na život u tradicionalnim obiteljskim strukturama s većim brojem djece i srodnicima (bake, djedovi i drugi članovi šire obitelji) te naglašenom patrijarhalnošću. Srednjoškolsko obrazovanje, prema istraživanju, imalo je 56,4% ispitanih sudionica, svega 13,22% ih je ocijenilo svoju informatičku pismenost vrlo dobrom, 63,10% ne govori niti jedan strani jezik, samo 12,98% njih su vlasnice gospodarstava, dok je u samo 8,55% obitelji sudionica ankete vlasnica zemljišta. Još je uvijek u značajnoj mjeri izražena podjela na muške i ženske poslove na gospodarstvu. Istraživanje je također pokazalo da 30,98% ispitanica proživljava često nasilje u obitelji, dok ih 43,54% doživljava ponekad.

Važno je kontinuirano i na svim razinama raditi na suzbijanju stereotipa i na osvještavanju stanovništva o brojnim problemima s kojima se žene na selu susreću, a koji su razlog njihove višestruke marginalizacije.

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova