Islamska Država vrši genocid nad Jesidima: UN

(Reuters) – Islamska Država vrši genocid nad Jesidima u Siriji i Iraku kako bi uništila religijsku zajednicu od 400 000 ljudi kroz ubijanja, seksualno roblje i druge zločine, u četvrtak su rekli istražitelji Ujedinjenih Naroda.

Takva odredba, rijetka u međunarodnom zakonu, bi značila prvi priznati genocid iznesen od strane nedržavnih izvršitelja, a ne od strane države ili paravojske.

UN izvješćuje, temeljem intervjua s brojnim preživjelima, kako Islamske militantne skupine sistematski okupljaju Jeside u Iraku i Siriji od kolovoza 2014. kako bi ”izbrisale njihov identitet” u pohodu koji ispunjava definirane uvjete ovog zločina po kriterijima određenima na Konvenciji za Genocid iz 1948.

”Genocid nad Jesidima neprestano traje,” rečeno je.

Izvješće od 40 stranica, naslovljeno ”Došli su uništiti: ISIS-ovi zločini nas Jesidima”, postavlja pravnu analizu namjera Islamske države da ukloni kurdsko-govornu skupinu koju sunitsko muslimanski Arapski militanti vide kao nevjernike.

Jesidi su vjerska sekta čija vjerovanja su kombiniraju elemente više bliskoistočnih religija.

”Identifikacija genocida mora započeti asertivniju borbu na političkoj razini, uključujući i u UN-ovom Vijeću Sigurnosti,” rekao je Paulo Pinheiro, predsjednik povjerenstva, u izvješću javnosti.

”Gotovo dvije godine od napada na Mount Sinjar ništa se nije poduzelo kako bi se te ljude spasilo,” nastavio je, osvrćući se na središte Jesidske regije u sjevernom Iraku koje je napadnuto od strane Islamske države u kolovozu 2014.

Bones, suspected to belong to members of  Iraq's Yazidi community, are seen in a mass grave on the outskirts of the town of Sinjar, November 30, 2015. REUTERS/Ari Jalal/Files

REUTERS/Ari Jalal/Files

Član povjerenstva Vitit Muntarbhorn rekao je da ima ”detaljne informacije o mjestima, prekršajima i imenima počinitelja”, te je započeo s povjerljivim svjedočenjem državnim vlastima kako bi se sudski gonili militantni građani.

Nezavisni povjerenici urgirali su velike sile da spase najmanje 3,200 žena i djece koji su još uvijek zarobljenici Islamske države (IS-a ili ISIS-a), ponajviše u Siriji, te da proslijede slučaj Međunarodnom kaznenom sudu (ICC-u) na tužiteljstvo.

Dužnost je Iraka i Sirije da spriječe, kazne i sudski progone genocid, budući da su potvrdile Konvenciju, navode.

Kroz povijest, žrtve genocide uključuju Armence 1915., Židove tokom nacističkog holokausta, Tutse u Ruandi 1994. te muslimanske Bošnjake u Srebrenici 1995.

KARTA ZA TUŽITELJSTVO

”ISIS ne taji svoju namjeru da uništi Jeside Mount Sinjara te je to jedan od razloga koji nam je dopustio da zaključimo kako se radi o genocidu,” rekla je jedna od istražiteljica, Carla del Ponte.

”Naravno, smatramo da je to karta za tužiteljstvo, za budući sudski postupak. Nadam se da će Sigurnosno Vijeće to učiniti jer je sada vrijeme da se počne zadovoljavati pravda za žrtve,” dodala je del Ponte, bivša tužiteljica na UN-ovom sudu za ratne zločine.

Petero stalnih članica Sigurnosnog Vijeća – Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Američke Države – su se složile u vezi potrebe da se bore protiv ISIS-a, ”stoga ne bi trebao biti problem da se donese odluka kako je moguć sudski kazneni postupak,” zaključuje.

Islamska Država, koja je proglasila teokratski kalifat – temeljen na radikalnoj interpretaciji sunitskog Islama – u područjima Iraka i Siriji koja drže pod kontrolom; sistematski je ubila, uhvatila i zarobila tisuće Jesida u svom pohodu na grad Sinjar u sjevernom Iraku u kolovozu 2014.

Najmanje 30 masovnih grobnica su pronađene, izvješće tvrdi te poziva na daljnju istragu.

Islamska Država pokušava izbrisati Jesidsku kulturu na način da prisiljava muškarce da izaberu između preobraćanja na Islam ili smrti, silovanjem djevojčica koje imaju i do 9 godina, prodavanjem žena na tržnicama s robljem te regrutiranjem dječaka da se bore u ratu, stoji još u UN-ovom izvješću.

Jesidske žene tretirane su kao ”imovina” na tržnicama s robljem te su neke na kraju prodane natrag svojim obiteljima za između 10,000 $ i 40,000 $, nakon zatočeništva te brojnih silovanja, sudeći prema izvješću.

Militanti su počeli održavati ”online aukcije robova”, koristeći kodiranu aplikaciju Telegraph kako bi s njom pustili u opticaj slike zatočenih Jesidskih žena i djevojčica, ”s detaljima o njihovoj dobi, bračnom statusu, trenutnoj lokaciji i cijeni”, dalje navodi.

”Niti jedna druga vjerska skupina koja trenutno postoji u područjima kontroliranima od strane ISIS-a na području Sirije i Iraka je bila podvrgnuta uništenju koje su pretrpili Jesidi,” dodaje izvješće.

(Izvješćuje Stephanie Nebehay; urednik Mark Heinrich)

Link na izvorni članak: Reuters

Prevela i prilagodila: Nikolina Pajalić